WILSON: RUSI I KINEZI SU ZAJEDNIČKI TRAŽILI DA SE NE GLASA O REZOLUCIJI
Autor: Fena
Objavljeno: 09. Jul 2015. 01:07:02


Zamjenik britanskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Peter Wilson izjavio je nakon glasanja o britanskom nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici da je "zgrožen" ruskim vetom.

- Ruske akcije kaljaju sjećanje na sve koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Rusija će morati opravdati svoje ponašanje porodicama više od 8.000 ljudi ubijenih u najvećem zločinu u Evropi od Drugog svjetskog rata - izjavio je Wilson, prenosi AP.

Rusija je u srijedu uložila veto na tekst rezolucije UN-a koji bi osudio masakr iz 1995. godine bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici tokom rata u BiH kao "zločin genocida", tvrdeći da bi izdvajanje bosanskih Srba kao počinilaca ratnog zločina stvorilo samo veće podjele na Balkanu.

Dva međunarodna suda nazvala su pokolj koji su počinili bosanski Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su potražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a genocidom. Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin usprotivio se, međutim, fokusiranju isključivo na Srebrenicu, naglašavajući da su bosanski Srbi i bosanski Hrvati također propatili tokom rata.

U tekstu odbijene rezolucije, koji je sačinila Britanija, naglašava se da je prihvatanje "tragičnih dešavanja u Srebrenici kao genocida preduslov za pomirenje" i osuđuje se "negiranje ovog genocida kao ometanje napora ka pomirenju".

Čurkin i kineski ambasador u UN-u Liu Jieyi apelovali su na Vijeće da ne stavi rezoluciju na glasanje, pozivajući se na podjele među 15 njegovih članica. Wilson je, međutim, insistirao da se glasanje održi.

Tokom glasanja, deset članica je bilo za rezoluciju, Rusija je uložila veto, a četiri su bile suzdržane, među kojima i Kina.