Arhiv Federacije BiH petu godinu organizira manifestaciju „Srebrenički inferno“ u inostranstvu
CENTRALNA MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA DANA SREBRENICE U LITVANIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 08. Jul 2015. 15:07:19Dr. Ramojus Kraujelis
Centralna manifestacija obilježavanja Dana Srebrenice u inostranstvu koju Arhiv Federacije BiH provodi već pet godina dogodit će se 15. septembra u Litvaniji. Ovo je saopćeno danas iz Arhiva Federtacije Bosne i Hercegovine.

Direktori Litvanskog arhiva dr. Ramojus Kraujelis i direktor Arhiva Federacije mr. Adamir Jerković postigli su ovaj sporazum i dogovorili da međunarodna izložba „Srebrenički inferno“ bude postavljena u Viljnusu u Memorijalnom kompleksu parka mira Tuskulenai i da se organizira zajedno sa Istraživačkim centrom za genocid i otpor, državnom institucijom koja se bavi istraživanjem progona lokalnog stanovništva.

Tri dana stanovnici Viljnusa i cijele Litvanije moći će da gledaju strahote genocida kada su srpske jedinice predvođene generalom Ratkom Mladićem pobile za samo nekoliko dana 8.372 Bošnjaka Srebrenice. Izložbu Arhiva Federacije vidjeli su dosada građani mnogih svjetskih metropola: Kaira, Ankare, Berlina, Varšave, Kopenhagena, Istanbula, Minhena, Frankfurta, Adane i drugih. Zanimljivo je da će ovu izložbu organizirati Arhiv Federacije ličnim učešćem zaposlenih s obzirom na tešku finansijsku situaciju u Federaciji BiH. Nakon Viljnusa izložba će biti postavljena narednih mjeseci u Moldaviji i Gruziji.

Namjera Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine bila je da ovu izložbu postavi 11. jula u Beogradu, ali od „Žena u crnom“ nisu mogle dobiti potvrdu da mogu organizirati ovu izložbu, s obzirom da se „kontiunirano suočavamo sa ozbiljnim prolemima u vezi sa obeležavanjem genocida u Srebrenici“, pri čemu Žene u crnom navode da je izložba „Lavirint“ 2013. godine iz bezbjednosnih razloga bila otvorena manje od dva sata.


Mr. Adamir Jerković