Samantha Power, ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima i bliska saradnica i članica kabineta predsjednika Obame
NEGATORIMA GENOCIDA VIŠE NIKO NE VJERUJE
Autor: Fena
Objavljeno: 27. Jun 2015. 15:06:06

Samantha Power: Ne samo da smatramo da je rezolucija o sjećanju na genocid važna nego vjerujemo da ona ima cjelovitu poruku koja je od izuzetnog značaja za sve članice Vijeća sigurnosti i širu međunarodnu zajednicu


Srebenica je svaki dan sa mnom, ona je odredila moj život, izjavila je za Dnevni avaz bliska saradnica i članica kabineta predsjednika Sjedinjenih Amarički Dražava Baracka Obame i aktuelna ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima (UN) Samantha Power.

Visoka zvaničnica SAD-a, koja je karijeru počela kao izvještač iz ratnog vihora u Bosni i Hercegovini, danas je ključni američki čovjek u UN-u, ali o BiH često govori u javnosti.

- SAD smatra da je od ključne važnosti odati počast i prisjetitit se žrtava genocida. Osim toga, želimo podsjetiti Vijeće sigurnosti UN-a i širu zajedicu Ujedinjenih naroda na odgovornost koju međunarodna zajednica nije preuzela prije 20 godina te da je mora preuzeti u drugim dijelovima svijeta danas.

Ne samo da smatramo da je rezolucija o sjećanju na genocid važna nego vjerujemo da ona ima cjelovitu poruku koja je od izuzetnog značaja za sve članice Vijeća sigurnosti i širu međunarodnu zajednicu - rekla je Power.

Na pitanje da li očekuje da će Rusija staviti veto na tu rezoliciju ona je rekla da ne može da govori uime Ruske Federacije i njihovim planovima u vezi s tom rezolucijom.

- Nema nikave sumnje da će ta historijska činjenica, da se u BiH dogodio genocid, vremenom biti prihvaćen od razumnog javnog mnijenja u Srbiji i u Republici Srpskoj. Već je to poput čelika čvrsta činjenica prihvaćena širom svijeta - rekla je Power.

Podsjetila je da je Međunarodni sud pravde zaključio je da je bio genocid u Srebenici.

- I neki hrabri srbijanski političari i građani, također, o tome govore. Ali, niko neće moći negirati videosnimke koji postoje, hijade, desetine, vjerovatno stotine hiljada stranica svjedočanstava koja postoje u Hagu i na drugim mjestima - istakla je.

Sve što neko treba učiniti, kaže dalje Power, jeste da ode u Srebenicu na groblje i vid broj ljudi koji se ukopavaju, čak i ove godine, 20 godina nakon genocida i da osjeti težinu ovih zločina.

Istaknula je da Bosna ima posebno mjesto u srcima Amerikanaca.

- Jednako zbog ponosa koji osjećamo što smo poveli međunarodnu zajednicu da intervenira i zaustavi nasilje koje se provodilo protiv naroda u BiH, pa tako i zbog činjenice da hiljade izbjeglica iz BiH žive u SAD-u i obogaćuju naše zajednice, - rekla je Power.

- U putu u kojem se nalazi BiH mi vidimo model za druge zemlje koje su sada u sukobu i koje se bore da iz njega izađu i koje čine velike napore ka pomirenju. Mi mislimo da BiH i njen put mogu biti primjer i pouka za druge zemlje - rekla je.

Mnogo smo, kaže dalje Power, uložili da Bosna i Hercegovina opstane i bude održiva. "I zato što smo uložili mnogo i zbog toga što ima perspektivu da postane model za primjer drugim zemljama, znamo da je pred nama još dug put".

- Da 20 godina nakon rata mnoge rane još nisu zaciljelile, neke ideologije koje su pokrenule rat još žive u nekim ćoškovima. Mi znamo za svakodnevnu borbu koju Bosanci i Hercegovci vode. Ali, apsolutno, BiH može računati na SAD - rekla je Power u intervjuu za Dnevni avaz.