KAD PLATIŠ ROBU UZMI RAČUN
Autor: Safet Avdić
Objavljeno: 07. May 2015. 17:05:52
Dogodilo se to meni SAFET-u Avdic u Australiji.
Vozio sam kamion od 4 tone pun robe koju sam prodavao svim petrolskim stanicama (Garazama) Od Brisbana do Sydney,Melbour i nazad Brizban. Redovito sam obilazio moje musterije i prodavao raznu robu koju ove radnje prodaju tokom cijele godine To su u glavno dijelov za auta:sijalice, rtemeni-remenovi,svjecice,brisaci za auta,ventili i mnogo druge robe kako se to kaze u narodu Sitnica bez koji se ne moze.
Tako sam jednog dana krenuo iz Brisbana do Sydneya na put dugacak preko 1000 (hiljadu kilometara) Sa zadrzavanjem po pumpama za gorivo, Benziske stanice uzme mi oko 9 radnih dana.
Jenog dana stigao sam u naselje blizu Armadale. Kako je put dalek,a ovde je gorivo jeftinije. Stadoh i nasuh pun rezervoar dizela. Udjoh u radnju casno platih gotovinom Dobih Racun Vratih se svome kamionu, Ostavih racun iznad sjedista saputnika gore iznad zaklona za sunce.
Uzeh da pregledm: Ulje u motoru,Volan-uljhe, Preglad 7 guma. Ocistih stakla i ogledala, Vodu u hladnjakuSredih sjediste i robu koja je uslljed voznje popadala na patos vozila.Potrajalo je to mnogo duze nego sam se nadao.

Sav sretan i zadovoljan sto nema guzve te mogu komotno da radim na prostoru uz pumpu.
Kada sam, ama bas sve prekontrolisao i u red doveo sjedoh za volan sav radostan za iducih 700 kilometara,bez narocitog zdrzvanja na pumpama.

Krenuh sa dovom za sretan put. Odmakao sma oko deset kilometara od ove benzinske pumpe. Predamnom se ispruzila ravnica puta.Pjevusim, radostan u sretnom lijepom suncanom danu
Pogledah na desnu stranu ogledala i vidim da policijska kola sa alarmnim svjetom zure. Sabrah se,prestah pjevusiti Skolnih se u lijevu starnu puta koliko sam mogao da bih policijsko vozilo propustio da hitno prodje na zadatak (?)!!
Kad odjedno kola skrenuse i sprijecise mi put Zakocim sav u strahu da kola ne udarim jer su policijska kola tako naglo skrenula na moju stranu voznje, Zakocih. U tom momentu Policajac izlazi iz vozila,ostavljauci alarmno rotaciono svjetlo da radi. Pridje mom vozilu i dreknu na mene, onako bas bezobrazno,ljutito i nedostojno policajcu Velike Australije Jer znam da su oni pristoni i ljudsji se obracaju ljudima.
On povika: "YOU, folov me"!) Hej ti prati me!
Sa velikim naporom okrenem kamion na uskom putu. Slijedim njega On pravo na Benzisku pumpu koju sam napustio.Stadoh na parkiralise. On, Policajac, izdje iz vozila, upiruci prstom u mene pita radnika petrolske pume; ""Jeli ovaj"? Radnik sa ljutnjom i smrknutim licem odgovara ;"Jes, on je taj".! Pitam ih o cemu se radi Zasto ste me vratili ovamo sa moga puta? Policajac po tamo njegovom obicaju;:" Ti si napunio rezervoar goriva i nisi platio"!! Ja......stani,stani malo! Ja sam platio. On "pokazi racun?!! Stadoh traziti po kabini,a racuna nigdje. A njih dvoica oblijecu oko mene i ruznim rijecima me vrijedjaju, Te rijeci nebih zelio navoditi u mom tekstu, bile su neljudske i nedostojne sluzbeniku sigurnosti.

Uhvatih se za glavu,Nastojeci sjetiti se gdje je taj nesretni racun. Pregledah dzepove, knjige, cijeli porostor auta, a racuna nigdje. Oni ko mene oblijecu radjuci se da nemam racuna. Policajac vadi lisice da mi metne na ruke, Tad moj Allah mi prosvijetli pamet Sjetih se da sam racun ostavio iznad prozora iznad sjedisa suvozaca? Skocim na papucu a policajac i radnig petrolske pumpe, misleci da cu pobjeci zgrabise me za tijelo.Otimah se ali policajac uspije da metne lisice na lijevu ruku. Tad dohvatih racun i pobjedonosno povika: Evo racuna! Evo racuna!
Policajc povika." Daj mi ga". Ja stisnuh uz tijeli i rekoh mu dosta zapovjednicki. Skidaj lisice sa ruke. On poslusa i skide. Ja otvorih racun da vide. On ponovi:"Daj da vidim"! U tom dodje i radnik i on trazi da uzme racun i da" vidi."!! Sjetih se zla koji mi prijeti i energicno rekoh: NEDAM! NEDAM! Bojeci se veceg zla od njih uzeh moj mobilni telefon i uslikah racun dva tri puta. Okrenem racun prema njima na pristojnom odstojanju od njih. Kada su vidjeli da racun nedam i da zaista imam racun i da sam zaista gorivo platio.Pokazujuci iznos na racunu i datum i sat tocenja goriva
Policajac se kruto okrenu Upali svoja kola i nestade. Pitam radnika: Zasto je to ucinio i zasto je lagao! On mi odgovori da sam se previse vremena zadrzao ua pumpi da se on tada nije sjetio da sam platio
Ljut.Upalih kamion i u pravo pred policisku stanicu Raportirah sve ovo navedeno Sagent (komandiru stanice). Vidi on koliko sam ljut,uznemiren. Ne-uobcajno, on mi ponudi cigaret. Rekoh Hval ne pusim. On mi pridje i sjede blizu mene; Trazim da mi da podatke policajca da ga tuzim sudu i tuzicu radnika petrolske pumpe.
Sagent: Mozes i u pravu si! Ja cu po mojoj duznosti uciniti sto mi je nadleznost za policajca. Tebi nebih sajetovao da tuzis vec da pokusas to zaboraviti kao nesretni sluca. Jer ako tuzis ti moras doci minimum tri puta na sud. Ti si udaljen mnogo od ovog mjesta Tvoja tuzba bi "moza" uspjela uz mnogo truda,vremena i novca. Pa troskovi advokaa!
Zato ti savjetujem kao covjek covjeku, odustani i idi svojm putrm Ucinio si sebi zadovoljstvo sto si njima pokazao da si iskren covjek.

Pricali smo duze Popili smo cak i kafu Uz zahvanos Sagentu smirio sam se sjeo u kamion i nastavih moj put sa razmisljanjem kako i kome da ih tuzim. Sve se vracalo na savjet dobrog policajc komandira da odustanem i tako i bi Osustao sam ali na tu benzinsku pumpu nisam nikada navracao Istina napisao sam kompaniji u cijem je pumpa vlasnistvo opirno zalbeno pismo.Nikad ista nisam dobio od BP Companije ni pismo da su primili moj prigovor.
Sada, oziljci ovog sramnog cina ne-ljudi stalno mi je na dusi.
Pisem ovo na Bosnjaci. net iz zelje i zadovoljstva da poucim ljude i kupce ne samo goriva vec svih stvari koje kupujuTRAZITE RACUN i cuvajte ga bar sedmicu dana.

Sretno i poucno da bude. Amin!
Safet Avdić
Australia