OBMANJUJE LI LUKŠIĆ JAVNOST SA IZJAVOM: PITANJE SUTORINE JE USPJEŠNO OKONČANO
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. Jan 2015. 16:01:33


Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je danas izjavio kako je pitanje granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine uspješno okončano, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa zahtjevom da se Sutorina pripoji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Što se nas tiče, to je pitanje okončano, i to uspješno. Eksperti su uspješno završili posao, očekujemo da se ugovor potpiše", rekao je Lukšić.

On je dodao da crnogorska strana razgovara s predstavnicima vlasti u BiH i da nema osnova ni razloga da se takav ugovor preispituje.

"Smatram da je posao doveden do kraja", rekao je Lukšić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer je zadužio Ustavnopravnu komisiju da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini nakon čega će zastupnici zauzeti konačan stav o prijedlogu rezolucije o Sutorini.

Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu PS BiH Denis Bećirović podnio je prijedlog rezolucije o Sutorini kojom je tražio da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijeni prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom novembra 2014. godine, a prema njemu bi Sutorina trebala voljom državnih organa Bosne i Hercegovine trajno ostati u sastavu Crne Gore.