OKRUGLI STO ‘GENOCID NAD BOŠNJACIMA 92-95’
Objavljeno: 10. Dec 2014. 14:12:19


Okrugli sto ”Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995.” organiziralo je Udruženje ”Mladi muslimani” (22.12.2012. godine) u Atriumu Hotela ”Europe” u Sarajevu, a učešće na ovom naučnom skupu uzelo je nekoliko publicista i predstavnika organizacija žrtava agresije.

“Cilj organiziranja okruglog stola jest sve izraženije negiranje genocida nad Bošnjacima, a to negiranje dolazi najviše iz entiteta ‘Republika Srpska’, ali i iz Evrope, iako je Haški sud potvrdio da je počinjen zločin genocida”, rekao je Anes Džunuzović, sekretar Udruženja.

Ovom prilikom pokrenuta je inicijativa da se 9. januar obilježava kao dan početka genocida nad Bošnjacima.

– Deveti januar obilježava se kao dan RS i krsna slava bh. entiteta. Svi se sjećamo ovog datuma 1992. godine kada je samozvana ‘Republika Srpska’ donijela deklaraciju o osnivanju srpske republike BiH. To je bio praktično početak implementacije genocida nad Bošnjacima – izjavio je za Fenu Anes Džunuzović, sekretar Udruženja “Mladi muslimani”.

Dodao je da je Udruženje “Mladi muslimani” pokrenulo inicijativu da se 9. januar obilježava kao dan početka genocida nad Bošnjacima.

Negiranje genocida nad Bošnjacima, što se najčešće osporava iz entiteta Republike Srpske, ali i iz Evrope, bio je povod da Udruženje ”Mladi muslimani” još jednom podsjete javnost da je Međunarodni haški sud presudio da je počinjen genocid u Srebrenici, ali i da se pored presude intezivno negira genocid nad Bošnjacima, istaknuo je Džunuzović.

– Prošle godine (2011) odlučili smo da svake naredne godine organiziramo skupove naučnog karaktera. Sve češće negiranje genocida koje dolazi i sa istoka i zapada, ali uglavnom iz ‘RS’, kroz sjećanja Bošnjaka koji su preživjeli genocid da podsjete javnost šta se dogodilo i da se to nikada ne zaboravi, kazao je Džunuzović.

Treći motiv za podsjećanje na genocid bio je popis stanovništva u BiH (2013). Džunuzović je istakao da su “ljudi ubijani 1992. godine bez obzira kako su se u tom trenutku osjećali.

– Ubijani su zato što su se zvali Muhamed, Huso, Mujo, a na popisu stanovništva BiH 1991. godine izjašnjavali su se kao muslimani sa malim “m”, ili kao marsovci i tome slično, zaključio je Džunuzović.

OBRAĆANJA NEKOLIKO UČESNIKA: Crna Gora – zemlja u kojoj sunce ne grije


Ibrahim Čikić, žrtva montiranog političkog procesa u Sandžaku: ”Lično iskustvo stradalnika akcije ‘Lim”’

Bakira Hasečić (Udruženje ”Žena-žrtva rata”): ”Sistematsko silovanje Bošnjakinja”

Akif Agić, ratni reporter: ”Zločini HVO-a i HV-a nad Bošnjacima”

Mr. sci. Fatmir Alispahić: ”Medijska priprema genocida nad Bošnjacima”

Prof. dr. Fatima Lačević: “Bošnjaci su dužni braniti istinu suprostavljajući se negiranju genocida”

Mr. sci. Fatmir Alispahić: Komentar