KOLENOVIĆ: SVAKIM DANOM SVE SMO BLIŽI ZAVRŠETKU RADOVA NA BOŠNJAČKOM CENTRU U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 06. May 2014. 03:05:21

Protekle subote, 3.maj, dio radne snage koji su radili u centru


U New Yorku se baš teško može uskladiti dinamika života i rada. U ovoj svjetskoj metropoli čak i oni koji je nikada nisu posjetili saznali su da je trka za poslovima postala dio životne dinamike, haman non-stop u pokretu, od ranog sabaha pa do kasnih jacijskih dekika. Najmanje se ima vakta za odmor, ali i kada se ima dan odmora ili predaha u radnoj hefti, vikendom itsl., iskoristiti se da se učini hizmet drugima, odnosno učiniti dobro drugima. U dijasporalnim zajednicama uvijek se haman isti žrtvuju da hizmete, da svima bude bolje, odnosno da bošnjačke generacije koje će bistvovati na ovom američkom Kontinentu da ubiru plodove rada sadašnje generacije koja je svjestna da su njihovi preci bili na udaru raznih istrebljivačkih i genocidnih bandi, da su spriječeni da učine nešto više. Četiri pet stoljeća je baš tako, uključujući i ovu generaciju. Svaki bošnjački prag u Bosni i Sandžaku je okrvavljen poganim kamama naših 'dobrih' komšija i susjeda. Generacija za generacijom su stradale, bošnjački domovinski prostor je uništavan i sužavan... i sve je baš tako, od Cazinske do Plavsko-gusinjske Krajine... Ipak, nove generacije svjestne stradanja svojih predaka, žive, rade i djeluju drugačije.... Tako je i ratna generacija muhadžira iz 90-tih, i prije toga, koji su se naselili u ovom velegradu, koji podižu svoje džamije, svoje centre, svoje vjerske, nacionalne obrazovne i kulturne institucije. Tako u jednom njujorškom predgrađu iz zidina nekadašnje John Baptist crkve izrasta prekrasna džamija, moderan bošnjački, islamski, kulturni, edukativni i sportski centar.

- Svakim danom smo bliže završetku radova na džamiji i centru na Richmond Hillu (NY), sa zadovoljstvom ističe predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje hadži Ago Kolenović, i nastavlja: posebno pozivam naše mlade i obrazovane da dođu, vide objekat i projekat, i da nam kažu svoje ideje, šta je to što bi najbolje bilo za njih i njihova okupljanja. Jer ova Allahova kuća, bit će, inša-Allah, centar svih naših okupljanja, zaključio je predsjednik Kolenović, čiji doprinos je nemjerljiv na cjelokupnom projektu.

Član Odbora IZ&KC PG i koordinator građevinskim poslovima u centru hadži Smail Srdanović, koji je ujedno motorna i pokretačka snaga u poslovima, na naš upit kako teku radovi u centru, naglasio je:

- I ovog proteklog vikenda okupilo se više od tridesetak radnika koji su željeli da se upišu na listi onih kojima je stalo da se centar što prije stavi u fukciju članovima naše zajednice, kojima smo srdačno zahvalni. Zato jeste vrlo važno da se što više naših ljudi uključi na završenim radovima na cjelokupnom projektu, onako kako sami smatraju da mogu dati doprinos. Najzad, važno je da makar dođu i da se sami vide i da se uvjere o jednom zaista impresivnom projektu u kojem će stasavati buduće naše generacije. Posebno pozivam moje Plavljane i Gusinjane, da budu islamski i bošnjački čvrsti i jedinstveni, i da ni pod koju cijenu ne dozvole da bilo ko rovari među njima, da unosi fitnu, od čega koristi mogu imati samo oni koji su nas prognali i koji su vršili ili koji planiraju novi genocid nad našim narodom, zaključio je Srdanović.
Da naglasimo, svakim danom u objektu se radi, svaka vrsta pomoći je dobrošla. Za sve poslove koje možete raditi obratite se Odboru IZ PG, ili predsjedniku Kolenoviću i Srdanoviću, koordinatoru građevinskim poslovima. Također u uredu IZ ili u samom objektu na Richmond Hillu možete uplatiti donacije za centar. Bujrum!