U hotelu „Sej Sandžak“ u Maintalu kod Frankfuta, održana sjednica Mešihata IZBNj i susret sa novoizabranim predsjednikom IZ u Srbiji
DR. DUDIĆ: DŽEMATI U BOŠNJAČKOJ DIJASPORI ZASLUŽUJU BOLJI POLOŽAJ U USTAVU IZ U BIH
Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 09. Feb 2014. 14:02:15

Sa sjednice Mešihata
Muftija Fetić i Čolić

Atlagić, Čolić i Dudić

Klanco, Pašalić i Džinić

Sefvket Zukić sa Halilovićem, predsjednikom džemata Mainz

Hivzo Fetahović, Rabija Pramenković i Anes Dudić

Zenahir Mraković iz džemata Darmstadt i Omer Sarajlić iz džemata Dortmund

Ahmet Kajosević, Sadrija Dacić i Ferhan Sejdović
U njemačkom gradiću Maintal, u blizini Frankfuta, u hotelu „Sej Sandžak“ čiji je vlasnik uspješni biznismen Ferhan Sejdović održana je sjednica Mešihta Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke (IZBNJ) kojom je predsjedavao Pašo ef. Fetić, muftija IZBNJ. Specijalni gost ove sjenice bio je Razim Čolić, šef kabineta reisu-l-uleme IZ u BiH i bivši ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji.

Nakon sjednice Mešihata uslijedio je zajednički sastanak sa novoizabranim predsjednikom Mešihata IZ u Srbiji, dr. Mevludom-ef. Dudićem. Ovom sastanku Mešihata su prisustvovali prvi muftija IZBNJ Mustafa ef. Klanco; Enver ef. Pašalić, glavni imam za Njemačku pokrajinu Baden-Würtemberg; imam iz džemata Wiesbaden Fahrudin ef. Džinić; Zenahir ef. Mraković, imam džemata Darmstadt; Omer fe. Sarajlić, imam džemata Dortmund; Šefvket Zukić, sabornik u Mešihatu, predsjednik džemata Mainz; Fahrudin Halilović; Ahmet ef. Kajošević, imam džemata IKC Frankfurt, sa njim je i dzematlija Sadrija Dacić; Edin Atlagić, predsjednik IZBNJ; Ishak ef. Alešević, glavni imam za regiju Frankfurt….

„Ovo je moja prva zvanična posjeta IZBNJ u Njemačkoj, a nakon hudbe koju sam imao u IKC u Frankfurtu sada imamo zajednički sastanak u hotelu “Sej Sandžak. Imali samo raspravu na ponuđene amandmane za donošenje novog Ustava IZ. Šef kabineta reisu-l-uleme mr. Huseina Kavazovića, Razim Čolić i ja smo na ovom sastanku prisutni kao članovi Ustavne komisije. Velika nam je želja da u ovom ustavu bude većim djelom na pravi i profesionalni način tretirana Bošnjačka dijaspora. Ovo je samo početak mojih dolazaka u Njemačku u posjetu Bošnjačkoj dijaspori u ulozi predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, i ako sam od 1994.godine, najmanje stotinu puta boravio u zemljama zapadne Evrope i obišao skoro sve džemate, kao i u Americi, Kanadi…, tako da ću i sa ovom novom funkcijom nastaviti da obilazim naše džemate, da se družim sa našom dijasporom i da slušam njihove probleme, želje, te da u budućnosti pronalazimo zajednička rješenja za sve nastale probleme ukoliko ih bude. Nova funkcija mi omogućava da se što više uđem u srž svega toga, a posebno u Njemačkoj, jer Njemačka odnosno svi naši džemati u toj državi zaslužuju bolji položaj u Ustavu Islamske zajednice, koji će biti donesen u mjesecu aprilu“ - rekao nam je dr. Mevlud Dudić, novoizabrani predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

„Ovaj naš susret u Maintalu je poziv na javnu raspravu amandmana Ustava IZ u BiH, a posebno mi je drago što se odazvao veći broj njih koji su ovaj sastanak shvatili veoma ozbiljno. Na ovom sastanku vodili smo javnu raspravu, koja se već vodi u BiH o promjeni Ustava IZ, a koja će trajati do kraja mjeseca februara. Radi se o amandmanima koji predviđaju novu strukturu IZ u samom vrhu, novim članovima Rijaseta i formiranju srednjeg nivoa IZ. Uskoro ćemo saznati i kakvi su novi amandmani koji se tiču dijaspore, jer u postojećim amandmanima ne vidi se faktičko stanje kada je u pitanju Mešihat IZBNJ, jer po tim starim amandmanima mi ne postojimo kao Mešihat i to je jedno od glavnih pitanja našeg sastanka“ - ispričao nam je u pauzi zasjedanja prvi muftija IZBNJ Mustafa ef. Klanco.

Ovom sastanku i zasjedanju prisustvovao je i predsjednik IZBNJ Edin Atlagić te smo i njega zamolili za kratku izjavu:
„Na sjednici Mešihata IZBNJ ovdje u Maintalu razmatrali smo nekoliko važnih tačaka dnevnog reda, a jedna od njih je bila obilježavanje dvadesetegodišnjice postojanja i rada IZBNJ u ovoj godini. Donijeli smo odluku da tim povodom upriličit ćemo dvije manifestacije, jednu na jugu a drugu na sjeveru Njemačke, gdje se i rodila naša Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke. Termini su krajem oktobra odnosno početkom novembra. Razgovarali smo i o budžetu za ovu godinu, ponudili smo i plan po pitanju reorganizacije zajednice, izradili smo četiri plana, četiri mape puta, a sve što smo usvojili na sjednici Mešihata predložit ćemo i IZBNJ na usvajanje“.

Nakon sjednice Mešihata IZBNJ i prije početka sastanka sa gostima iz BiH i Sandžaka uslijedio je zajednički ručak u restoranu hotela „Sej Sandzak“ kojeg je na vlastiti račun obezbjedio vlasnik hotela i istaknuti bošnjački biznismen, te predsjednik džemata Frankfurt-Feschenheim, Ferhan Sejdović.
Za udobnost gostiju i da im sve bude pri ruci bili su zaduženi Rabija Pramenković, Anes Dudić i Hivzo Fetahović.