Sjenica i Sandžak počeli da se odužuju Rasimu Muminoviću
SJENICA: ODRŽAN OMAŽ FILOZOFU RASIMU MUMINOVIĆU
Autor: SanaPress
Objavljeno: 28. Oct 2013. 15:10:02

Sjenica i Sandžak počeli da se odužuju Rasimu Muminoviću za sva djela koja je sačinio podižući kulturu i duhovnost bošnjačkog naroda do najvećih evropskih i svjetskih visina
U Sjenici u organizaciji Ustanove za kulturu održan je “Omaž filozofu Prof. dr. emeritusu dr. Rasimu Muminoviću (1935-2012), u povodu obijetnice od smrti", saznaje SANAPRESS.

Na ovom izuzetno organizovanom skupu pred prepunom dvoranom govorili su profesori Univerziteta u Novom Pazaru i Univerziteta u Sarajevu: Prof.dr. Šefket Krcić, prof.dr. Samir Arnautović, prof.dr. Fahrudin Uručević, dr. Redžep Škrijelj i mr. Fatima Muminović, moderator ovog skupa bila je Indira Tandirević.

Na skupu je pročitano pismo filozofa dr. Envera Halilovića, rektora Univerziteta u Tuzli.

U svojoj besjedi podsjećajući se na prijatelja i filozofa dr. Rasima Muminovića, prof. dr. Šefket Krcić je posebno naglasio da su Sjenica i Sandžak počeli da se odužuju Rasimu Muminoviću za sva djela koja je sačinio podižući kulturu i duhovnost bošnjačkog naroda do najvećih evropskih i svjetskih visina.

Prof. dr. Šefket Krcić (redovni profesor IUNP) je posebno isticao evropsku dimenziju Muminovićevog sistema i njegovu recepciju i druženje sa Blohom i Šmitom, vodećim evropskim misliocima, prenosi SANAPRESS.

Dr. Samir Arnautović, prorektor Univerziteta u Sarajevu i bivši asistent prof. Muminovića je posebno asocirao uspomene iz studentskih dana na svog omiljenog profesora koji mu je bio inspiracija u karijeri. Za njega je Muminović najveći bošnjački filozof koji je imao evropsku reputaciju.

Dr. Fafrudin Oručević je akcenat stavio na Muminovićev doprinos prosvjeti i obrazovanju u BiH, dr. Redžep Škrijelj se posebno osvrnuo na Muminovićeve knjige koje tretiraju problem Bošnjaka i Sandžaka. Potom mr. Fatima Poleksić-Muminović je govorila brojne detalje iz trnovitog puta Muminovićeve biografije, istovremeno ona je primila i posthumnu Povelju koja je namijenjena Muminovićevom djelu.

Kako SANAPRESS saznaje, na kraju, filozofi, prof.dr. Šefket Krcić i dr. Enes Halilović su predložili jedan umjetnički i memorijalni projekat da grad Sjenica usvoji izgradnju dva bronzana kipa – spomen obilježje dvojici velikih evropskih filozofa Nemcu Ernestu Brohu i Bošnjaku Rasimu Muminoviću, koje treba postaviti u gradskom parku, radi podsticanja mladih da filozofski razmišljaju.