ŠAHMANOVIĆ: NISAM U NJUJORKU OBEĆAO DEKLARACIJU POTOMAKA ŽRTAVA GENOCIDA
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 19. Apr 2013. 14:04:06
"Koliko god da je bolno, treba o ovom i sličnim zločinima države i državnog rukovodstva otvoreno razgovarati"

Odbor za obilježavanje stogodišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima iz Plava i Gusinja stradalim 1912. i 1913. godine iz Njujorka napao je čelnike Plava što u Skupštini opštine nijesu uvrstili u dnevni red deklaraciju potomaka žrtava genocida, koja je upućena SO Plav, a koju je ispred odbora potpisao Smajlje Srdanović.

U saopštenju Odbora piše da su putem medija saznali da Deklaracija nije uvrštena u dnevni red, jer se navodno „nijesu stekli uslovi za raspravu“, te da su odbornici od kojih su većina mahom potomci žrtava, trebali prepoznati da je deklaracijom poslata poruka mira.

„Koliko god da je bolno, treba o ovom i sličnim zločinima države i državnog rukovodstva otvoreno razgovarati, reći ko je odgovoran. Radi budućih generacija osuditi zločine genocida i izgradnjom memorijalnog centra žrtvama genocida trajno obilježiti mjesto zločina, što bi bila jasna poruka da se nikad i nikome više ne dogodi genocid. Samo otvorenošću, iskrenošću i suosjećanjem sa žrtvama i potomcima žrtava je put napretka u multinacionalnoj sredini kakva je Opština Plav, ali i država Crna Gora“, piše u saopštenju Odbora.

Predstavnici dijaspore ističu da su očekivali značajnu podrška predsjednika opštine Orhana Šahmanovića, koji je učestvovao na ceremoniji polaganja kamena-temeljca za Memorijalni šehidski centar u Njujorku. Tada je, navodno, obećao usvajanje deklaracije.

Deklaracijom se, između ostalog, traži od države da izdvoji sredstva za izgradnju memorijalnog centra, a od opštine Plav da obezbijedi prostor.

Šahmanović je juče „Vijestima“ kazao da je formiran odbor za izgradnju memorijalnog centra, na čelu sa predsjednikom SO Saidom Čekićem.

„Odbor koji smo formirali pronaći će modalitete kako da obilježimo taj događaj, odnosno da se iznađe trajno mjesto na kome će se nalaziti spomen-park ili spomen-obilježje u znak sjećanja na žrtve 1912/13. godine i mi radimo na tome. Što se tiče mog daljeg obećanja koje se navodi, nije istina da sam obećao da će deklaracija biti usvojena“, kazao je Šahmanović.

Amil Ibrahimagić, vijesti.me