Sjedinjene Američke Države
U NEW YORKU ODRŽAN SASTANAK ODBORA ZA OBILJEŽAVANJE 100.GODIŠNJICE GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA I ALBANCIMA 1912-13. SA NAČELNIKOM OPĆINE PLAV
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Dec 2012. 20:12:01
U ponedjeljak večer, 24.decembra, Odbor za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju održao je sastanak sa g. Orhanom Šahmanovićem, načelnikom općine Plav i Sulejmanom Šabovićem, direktorom Centra za djecu sa smetnjama u razvoju "LIPA". Na sastanku je analizirana memorijalna manifestacija, održana 15. decembra t.g., kada je položen kamen temeljac za Memorijalni šehidski centar u Monticello – New York. Članovi odbora su se zahvalili načelniku Šahmanoviću što je svojim dolaskom i učešćem polaganja kamena temeljca dao posebnu važnost ovom memorijalnom skupu.


Sjede, s lijeva: Muharem Purišić, Smajle Srdanović, Načelnik Općine Plav Orhan Šahmanović i Ago Kolenović
Stoje, s lijeva: Šefkija Radnočić, Medo Redžematović, Sulejman Šabović, Zenel Haxhaj, Ismet Pjetrović, Mirsad Šiljković, Izet Dervišević i Esad Krcić


Članovi odbora su se interesirali o Deklaraciji koja je u oktobru upućena vlastima Republike Crne Gore, općine Plav i diplomatama CG u Washingtonu i New Yorku; posebno kada će početi ispunjavati zahtjeve potomaka žrtava genocida koji su sadržani u pomenutoj deklaraciji. Načelnik Šahmanović je između ostaloga rekao da će Deklaraciju predati Skupštini Plava te da će odbornici dati svoj stav o upućenim zahtjevima koji se tiču općine Plav, dok na veći dio deklaracije trebaju odgovoriti vlasti CG, odnosno oni na koje je adresirana.

Odbor je također upoznao načelnika Šahmanovića sa budućim aktivnostima i planovima, posebno ističući snimanje Dokumentarnog filma o genocidu u kontinuitetu nad Bošnjacima, sa posebnim osvrtom na stradanje Bošnjaka i Albanaca u Plavu i Gusinju u periodu 1912., 1913. i 1919. godine. Film će biti snimljen na bosanskom, engleskom i albanskom jeziku.

Također je predviđeno održavanje naučnog foruma u New Yorku. Po pitanju deklaracije ukazano je ako vlasti Crnoj Gori ne budu dobili odgovor o ispunjavanju zahtjeva deklaracije da će o crnogorskom genocidu nad Bošnjacima u Plavu i Gusinju biti upoznate europske institucije, te UN i State Department. To je i na oktobarskoj komemoraciji najavljeno, detaljan dokument na više jezika je u izradi, što govori da potomci žrtava genocida neće ostavljati da buduće generacije grecaju u sličnim problemima. Ujedno, moguće je održavanje protestnog mitinga ispred DKP CG u Sjedinjenim Državama. Dakako, sve zavisi od zvaničnog režima u CG. Oni su na potezu.