O NEGIRANJU GENOCIDA
GRADONAČELNIK PLAVA TRAŽI IZVINJENJE CRNOGORSKE JAVNOSTI
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 20. Dec 2012. 02:12:11


Gradonačelnik Plava Orhan Šahmanović izjavio je da se u Crnoj Gori negira genocid nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju iz 1912. godine, i najavio da će od crnogorske javnosti tražiti izvinjenje.

On je, na polaganju kamena temeljca za Memorijalni centar Šadrvan u Montičelu kod Njujorka, najavio da će biti spona između Vlade Crne Gore i zahtjeva dijaspore da se zločini priznaju. Kako prenosi portal Bošnjaci.net, visoki funkcioner Bošnjačke stranke poručio je da dijaspora jedina glasno govori o zločinima nad Bošnjacima i Albancima u Crnoj Gori.

“Niko do sada se nije izvinio Bošnjacima i Albancima. Čak šta više negira se genocid. Stoga ja hoću da budem spona između onih tamo u Plavu i Gusinju i vas, i da budem ispred vas i s vama u odnosu s Vladom Crne Gore, uz nadu da se genocid neće nikad više ponoviti”, kazao je Šahmanović.

Predstavnici Udruženje potomaka Bošnjaka i Albanaca iz Plava i Gusinja ubijenih tokom Prvog balkanskog rata, traže da crnogorske institucije usvoje deklaraciju kojom bi se priznao “genocid koji je u tom kraju počinila vojska kralja Nikole”, a kao prvi korak najavljeno je podizanje memorijalnog centra u SAD. Memorijalni centar biće podignut kao fontana u obliku stilizovanog cvijeta sa 11 bijelih latica, koji je već promovisan kao simbol genocida u Srebrenici.

Udruženje potomaka ranije je od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, bivšeg premijera Igora Lukšića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i Šahmanovića tražilo usvajanje rezolucije kojom će biti priznati zločini počinjeni tokom Prvog balkanskog rata. Podsjećajući da su tražili izgradnju memorijalnog centra u Plavu, iz udruženja su crnogorske zvaničnike optužili da ignorišu zahtjeve dijaspore. (Samir Kajošević, vijesti.me, 19.12.2012)