Distrikt nam je neophodan kako bi zaustavili iseljavanje stanovništva iz Plava i Gusinja
PLAVSKO GUSINJSKI DISTRIKT
Autor: Rasim Medunjanin
Objavljeno: 09. Nov 2012. 23:11:04

Otomanska imperija u vremenu potpisivanja Sanstefanskog mira

Plav i Gusinje su varošice koje su u nekom konstantnom izmuranju još od pada osmanskog carstva, isključujući kraći privredni procvat za vrijeme SFRJ. Postoje brojni razlozi zbog čega su ove dvije varošice zaboravljene. Prvi razlog je vjera, islamska vjera nikako nije odgovarala nijednoj vlasti koja je imala autoritet nad ovim krajem, bilo da je to bilo Cetinje, Beograd ili Podgorica. Također stanovništvo Plava i Gusinja je imalo tijesne veze sa Albanijom i Kosovom, kako kroz sličnu kulturu i običaje, tako i kroz jezik koji se ranije upotrebljavao.

Svima nam je manje ili više poznato nasilno pokrštavanje od strane Crne Gore krajem 1912. i početkom 1913. godine, koje je tadašnja Kraljevina Crna Gora htjela da opravda tako što je primoravala islamsko i katoličko stanovništvo da piše molbe za navodno doborvoljno pravoslavno pokrštavanje. Za one koji nisu hteli biti dobrovoljci, zločini su bili toliko veliki da je i Beč, ljuti neprijatelj Osmanlija, reagovao. Također valja znati da je kroz dva velika mirovna sporazuma/kongresa (San stefanski i berlinski) područje Plava, Gusinja, Murine i dijela Andrijevice ostalo Osmanskom carstvu.

Sve u svemu, jasan je odnos Kraljevine Crne Gore prema Plavu i Gusinju – čisti zločin. Nekada je zločin prema nama činjen od strane drugih, danas mi samo sebi činimo ne pravdu. Iako je opština Plav dobila predsjednika koji nije iz vladajuće koalicije, iz Plava nije izostala podrška. Tako da je samo za DPS glasalo oko 3,900 upisanih birača. Kao da su zaoravili ili nisu upoznati sa prvim nacrtom nacionalnog parka koji je počinjao od Plavskog jezera pa sve do granice sa Albanijom. Drugim riječima, Nacionalni park je obuhvatio lokalna sela izmedju Plava i Gusinja također i čitavo Gusinje. Sav ovaj prostor je okarekterisan prvom zonom odnosno svim građanima je oduzeta mogućnost privređivanja. Prema tomo proizilazi zaključak da je vlast koju narod iz plavske opštine široko podržava htjela nametnuti Nacionalni park gde poljoprivrednici, stočari i ostalno građanstvo nisu mogli obavljavati nikakve djelatnosti i sa time ih prinuditi da se isele. ETNIČKO ČIŠĆENJE NA KULTURAN NAČIN.

Za Plav i Gusinje najbolja mogućnost a da se ne povrijedi integritet Republike Crne Gore je da formira svoj disktrikt. Distrik je autonomna zona u kojoj se određene djelatnosti koje su se obavljale na državnom nivou, obavljaju na nivou distrikt teritorije. Smatramo da imamo pravo da dobijemo potpunu autonomiju za ekonomski razvoj uopšte i kao autonomnost za određene pravne poslove. Takođe zbog zločina prije 100 godina sav porez treba ostati u opštini Plav i naravno treba formirati posebno tijelo za finansije koje bi potpuno samostalno funkcionisalo.

Distrikt nam je neophodan kako bi zaustavili iseljavanje stanovništva iz Plava i Gusinja. Potrebno je donijeti nove zakone koji će omogućiti lakši pristup Plavu i Gusinju u pogledu privrednog i ekonomskog razvoja. Naravno prije svega potrebno je formirati tijelo u dijaspori koje će paralelno sa lokalnim stanovništvom raditi na razvoju distrikta.

Prilog: Granice posle Berlinskog kogresa