BAN KI-MOON: U SREBRENICI SMO NAUČILI NE DOPUSTITI VIŠE TAKVE TRAGEDIJE
Autor: Onasa
Objavljeno: 21. Jul 2012. 09:07:40
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon danas je u Zagrebu, upitan da li situacija u Siriji podsjeća na stanje u BiH prije rata, izjavio da je Sirija jedinstven slučaj, ali je "zajedničko kršenje ljudskih prava koja su univerzalna i fundamentalna".

"Vi na Balkanu ste to iskusili, ljudi na Bliskom istoku i u Burmi su to iskusili. Ne samo Vijeće sigurnosti i UN, nego smo svi odgovorni za ono što se događa", kazao je Ban u govoru u Starogradskoj vijećnici.

Priznao je da UN i Međunarodna zajednica nisu ispunili ono što su od njih očekivali stanovnici Srebernice, gdje su snage bosanskih Srba 1995. godine počinile genocid nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom.

"Na primjer, u Srebrenici smo na težak način naučili da ne dopustimo da se takve tragedije više nikada ne ponove", odgovorio je Ban na pitanje je li UN odgovoran za masovno ubistvo više od osam hiljada Bošnjaka u toj bivšoj zaštićenoj UN-ovoj zoni.

Glavni tajnik UN-a, koji će u sklopu turneje po regiji posjetiti Srebrenicu, kazao je da je načelo odgovornosti za zaštitu civila jedan o prioriteta njegovog mandata.

"Negdje smo u tome uspjeli, a negdje na tome predano radimo", rekao je Ban.