NA MEZARJU VELJACI U BRATUNCU KLANJANA DŽENAZA ZA 34 UBIJENA BOŠNJAKA
Autor: Onasa
Objavljeno: 13. May 2012. 04:05:55
Dženita Salihović imala je svega tri godine kada je ubijena u maju 1992. Ukopana je danas pored sestre koja je imala svega šest mjeseci. Ubijeni su i njihovi roditelji, pa su danas dženazi prisustvovali samo njihovi rođaci.

“Ovo mi je amidžična Dženita koja je imala tri godine, a 2009. godine, ukopana joj je sestra Narcisa koja je imala šest mjeseci. I otac i mati su ukopani, niko više nije živ”, izjavio Zijad Salihović.

Šida Rejhanović, takođe je izgubila kompletnu porodicu.

“Dva sam sina ukopala u Potočarima i još čovjeka i sina i unuče, sa mog jastuka petoro sam pokopala“, kaže Šida.“Izgubio sam četvoro djece - dva sina i dvije kćerke. Troje su ukopani, sad kopam ovog sina. Ratni zločinci se i dalje šetaju našom čaršijom, a moje djece nema, rekao je danas Mehmed Begić.

U maju 1992. godine nestalo je 603 bratunačkih Bošnjaka. Tek polovina je pronađena, a zbog sporog procesa ekshumacije, majke negoduju.

„Niko da kažemo, nije procesuiran za ratni zločin u Bratuncu i koliko će trajati ovaj process. Porodice nisu zadovoljne niti će biti Tužilaštvom ni sa ovim procesuiranjem ratnih zločina“, kaže Šuhra Sinanović iz Udruženja nestalih Bratunac.

Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske bio je u delegaciji iz RS-a.

“Zaista, ovi tabuti koji su postavljeni tamo, sve govore. Satisfakcija je, ipak, što će ljudi konačno pronaći smiraj, što će njihovi bližnji znati gdje su sahranjeni. Ovo je poziv da se procesuiraju ratni zločinci koji su počinili ova djela, a danas šetaju ulicama i ovog grada“ rekao je Suljkanović.“Svjedoci smo da oni koji su ubijali nisu birali između žena, muškaraca, djece. Naravno da je naša obaveza da ukopamo mrtve i da pronađemo sve one koji su na bilo koji način imali veze sa zločinom. Ja im odavde poručujem da ćemo doći do svakog od njih, prije ili kasnije, rekao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH.

Podršku majkama Bratunca ponovo su dale članice udruženja Žene u crnom iz Beograda, koje okrivljuju režim iz Srbije.

“Naravno izjavljujemo saučešće majka, a i solidarišemo se sa njima. Izražavamo i jedno ogromno ogorčenje što ni nakon 20 godina nakon ovog užasnog etničkog čišćenja , za koje je najodgovorniji režim u Beogradu na čelu sa Slobdanom Miloševićem nije zapravo našao odgovor za zadovoljenje pravde za žrtve na međunarodnom ni lokalnom nivou. Mi kao članice civilnog društva nastojimo makar malo da ublažimo tu ogromnu nepravdu rekla je Staša Zajović, iz Udruženja „ Žene u crnom“ iz Beograda.

Sa današnjom zajedničkom dženazom, šestoj po redu, u šehidskom mezarju Veljaci, ukopane su 252, od 603 civilne žrtve ubijene u Bratuncu maja 1992. godine.