U austrijskom gradu Grazu
KULTURNO-ZABAVNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 26. Nov 2011. 08:11:35

Zajednički snimak nakon nastupa


Povodom Danu državnosti Bosne i Hercegovine, Udrženje Bošnjaka Štajerske sa sjedištem u Gracu, Austrija, na čelu sa predsjednikom Safetom Ljubijankićem, ugostilo je KUD “Sevdah” iz Bužima, te su za Bošnjake i prijatelje BiH u Austriji zajednički priredili bogat kultrunoumjetnički program. Uz odličan splet igara, sevdalinki i izvornih pjesama KUD-a “Sevdah”, nastupila je i folklorna sekcija Udruženja Bošnjaka Štajerske “Kulin Ban”, kao i horska sekcija “Sultan”, a najmlađi polaznici vjeronauke su pred imamom Jasminom ef. Bajrektarevićem, pokazali svoje mektebsko stečeno znanje. Poezijom su se predstavili, Zehida Begić i Nedžib Vučelj.

KUD “Sevdah” iz Bužima je zahvaljujući koordinatoru za civilne poslove Štajerske, Ervinu Mešanoviću, u Vijećnici grada Graca prisustvovao međunarodnoj tribini o pravima žena. Gosti iz Bužima noćili su u domovima Bošnjaka, a drugi dan su posjetili i razgledali znamenitosti grada, sa ciljanom posjetom starom gradu. Inače, Udruženje Bošnjaka Štajerske djeluje tek dvije godine, ali bilježi velike uspješne rezultate.

Teško bi bilo izdvojiti i bilo koga posebno pohvaliti, jer bi sigurno uvijek ostao neko oštećen, obzirom da Udrženje Bošnjaka Štajerske u Gracu djeluje i radi zahvaljujući jedinstvenosti svih članova iz oko 250 porodica, što se najbolje vidjelo kroz odličan uspješan rad mnogih sekcija, gdje naša omladina iz Štajerske posebno dolazi i iuključuje se u rad onih sekcija gdje može dati najbolji doprinos.

Jednostavno, u ovom udruženju svi zaslužuju pohvale, a najbolji dokaz njihovog pregalačkog rada je i to što uskoro kupuju prostorije za svoje udruženje i neće više biti podstanarii. Bilo je zanimljivo vidjeti i probati posebne bosanske specijalitete koje je pripremilo Udruženje žena Bošnjakinja iz Štajerske, koje su, istakli su nam u rukovodstvu, izuzetno vrijedne.
Udruženje Bošnjaka Štajerske može biti primjer drugim našim udruženjima štrom svijeta kako se dobro organizira i kako se kroz razne segmente baštni kultura i tradicija bošnjačkog naroda, ali se i surađuje i na drugim poljima. Naravno može biti i podstrek onima koji se još na ovakav način nisu organizirali da to što prije učine.

KUD “Sevdah” pokazao je ovaj put da je opravdao pozive širom svijeta sa odličnim nastupom u Grazu. Zahvalni su oni svima koji ih pozovu i sigurno sa svojim programom od folklora, preko sevdalinke, do izvornih krajiških pjesama, plijene nostalgiju I dušu svih naših bošnjaka u dijaspori, pokazajući vrhunsko baštinjenje culture i tradicije Bosne i Hercegovine izazivajući veoma često kod mnogih noastalgiju I suze radosnice.