SAPUTNIK
Objavljeno: 19. Aug 2010. 20:08:06
Poslanik (s.a.v.s.) je rekao:

"Kada insan umre i njegova rodbina bude zauzeta pokopom a iznad njegove glave stoji jedan čovjek ugodna izgleda. Kada umrlog zakopaju taj čovjek dođe između zemlje i prsa preminulog. Poslije dženaze, svi ljudi se vrate kući a dva meleka, Munkir i Nekir, dođu do kabura i pokušaju da odstrane tog čovjeka kako bi mogli ispitivati umrlog o njegovoj vjeri u samoći.

Ali taj čovjek lijepa izgleda kaže: "On je moj saputnik, moj prijatelj. Ja ga neću ostaviti samog ni u kom slučaju. Ako ste poslani da ispitujete, radite svoj posao.. Ja ga ne mogu ostaviti sve dok ga ne predam u Džennet."


Nakon toga on se okrene svom umrlom drugu i kaže:"Ja sam Qur'an kojeg si učio, nekad glasno a nekad tiho. Ne brini. Nakon što te Munkir i Nekir ispitaju nećeš imati nikakve tuge."

Kad se ispitivanje završi ovaj lijepi čovjek će sa Al-Mala'ul A'la (džennetskim melekima) za njega u džennetu prirediti postelju od svile ispunjenu mirisom miska.

Rasulullah (a.s.v.s) je rekao:" Na dan suda, pred Allahom, ni jedan zauzimač neće imati veći status od statusa Qur'an-a, ni Poslanik ni meleki" Molim vas da proslijedite ovaj hadis jer je Resulullah (a.s.v.s.) rekao: "Proslijedite znanje od mene čak i ako je to samo jedna riječ".

Da nam se Allah dž.š. smiluje, uputi nas i oprosti. AMIN!