Uz piknik i turnir u stonom tenisu
PORODIČNO DRUŽENJE U BOŠNJAČKOM CENTRU NA RICHMOND HILLU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 09. Jun 2010. 03:06:15
Kliknite na sliku za uvećati

Okupljanje ispred objekta

Ago i Hamo

U pauzi uplata donacija

Pažljivo slušaju Hasana

Hadži Ago, Ismet i Amer

S desna: Ammar, Mirza, Alaudin...

Gdje Ago zadimi ima i ćevapa


U povodu završetka, jedne u nizu faza, radova na budućem Bošnjačkom centru na Richmond Hillu (NY), Izvršni odbor Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje sa Astorije (New York), u subotu 5. juna upriličio je porodično druženje za sve članove naše komune.

Teška drvena širom otvorena vrata od centra čekala su od ranih jutarnjih sati članove naše zajednice koji su počeli pristizati iz kvartova New Yorka, New Jerseya i Conecticuta s namjerom da se upoznaju sa radovima u i na centru; odnosno šta je urađeno i šta je još preostalo da se uradi? Urađeno je jako puno, ali je preostalo još jako puno poslova; obje konastatacije su na mjestu, ali i to da za nastavak radova treba još izvrnuti džepove, zasukati rukave i krenuti u fazu uređivanja unutarnjeg ali i spoljenjeg interijera objekta. Ne treba sumnjati u one naše vrijedne i radne džematlije koji su se u puno navarata do sada pokazali, prema kojima trebamo imati puni respekt, ali sada baš trebamo svi zajedno pokazati jedinstvenost i spremnost žrtvovanja za zajedničko dobro. To je s jedne strane i poruka ovog zajedničkog porodičnog druženja koje je trajalo cijeli subotnji dan u našem novom objektu.


Bošnjački centar


Na samom ulazu u centar Ago je, uz nadgledanje sina Hama, raspaljivao vatru na grilu sa kojeg se širio miruh ćevapa i ćufti, mameći naše želuce koji su tek na sabahu bili napunjeni američkom kahvom. I tako kako su džematlije pristizale tako su u slobodnom hodu išli iz prostorije u prostoriju, sa sprata na sprat, zavirujući u svaki kutak objekta. Ne čudi što su naglašavali da ima još jako puno posla i da treba još puno para da se objekat stavi u funkciju. Iako je ovo bio dan «otvorenih vrata» za obilazak objekta bilo je onih koji nisu samo konstatirali da treba još puno para već su po ko zna koji put opet donirali. Tako je h. Ragip u defterima uknjižio imena donatora koji su ovaj dan za centar uplatili još oko 12,000 dollara.

One će nam biti nafakali: Bošnjačke curice ispred centra

Dok su mališani tračkarali po svom budućem centru okupljanja, h. Smajo je zatezao mrežu na stolu za desetine parova seniora i juniora koji su čekali da turnir u stonom tenisu otpočne. Kako su se par za parom smjenjivali tako je Nedžad ef. Avdović seniorima i reketom dokazao da ne da nikoga ispred sebe, dok je Alaudin Kolenović među juniorima zasluženo ponio tituli šampiona.

Na kraju dana sa pregrštom lijepih utisaka i punih stomaka svi se raziđosmo kućama, očekajući da nas Odbor Islamske zajednice naredni put pozove da i mi sazidamo ciglu u zidu svog centra.