MEDOJEVIĆ POZVAO INTELEKTUALCE DA SE UKLJUČE U BORBU ZA SMJENU VLASTI
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 22. Aug 2009. 11:08:28
Crnogorski intelektualci nijesu spremni da se uključe u borbu za političke promjene, koje bi demokratizovale državu, ocijenio je juče predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.
Prema Medojevićevim riječima, sada je ista situacija kao i devedesetih godina kada se postavljalo pitanje da li učestvovati u ratovima ili mirnim putem riješiti probleme.
„Danas je ulog potpuno isti i svi moramo da damo doprinos. Ne moramo svi da budemo u političkim partijama, ali moramo da budemo u istom frontu”, rekao je Medojević agenciji MINA.
„Čitava intelektualna elita učestvovala je direktno u pokušaja puča u PzP i razbijanju ideje jedinstvene opozicone liste, da bi samo nekoliko mjeseci kasnije konstatovali da je režim nedemokratski i da ga treba promijeniti”, rekao je on.
Medojević je kazao da je PzP za mirnu promjenu vlasti na izborima, ali da je za to potrebno da svi daju svoj doprinos.
„Nezavisni intelektualci svojim aktivnim djelovanjem, javnim podrškama, iznošenjem vrijednosnih stavova o teškim crnogorskim devijacijama i otvorenim pozivom građanima da glasaju za jedinstvenu opozicionu listu”, smatra Medojević.
On je kazao da bi jedinstvena opoziciona lista bila otvorena za sve i podsjetio da je uoči posljednjih izbora PzP pozivao da se priključe intelektualci, nevladine organizacije, sindikati i stranka penzionera.
„Kad se napravi takav front, onda i međunarodna zajednica ozbiljnije počinje da posmatra probleme u Crnoj Gori. Ako su se svi okupili protiv režima, onda je problem u režimu”, rekao je on.
Medojević smatra da su crnogorski intelektualci, osim „časnih izuzetaka”, bili dio vladajućeg političkog mišljenja, a da su samo početkom devedesetih godina, kada se pojavilo „pitanje života i smrti”, reagovali neki od njih.
„Ali, kad je to prošlo, crnogorska intelektualna elita nije uspjela da pronađe odgovor na koji način se boriti za vrijednost civilnog društva i savremene demokratije”, ocijenio je Medojević.
Medojević je rekao da je od devedesetih godina dio intelektualne elite etabliran i da je postao dio režima i diplomatske mreže vlasti, da je korumpiran i da su neki direktno uključeni u subverzivne aktivnosti Državne bezbjednosti u razbijanju opozicije.
„Nažalost, ovdje se sve zavrašava čudnim i za mene poražavajućim intelektualnim konstatacijama gdje se skraćuje nivo intelektualnog razmišljanja da li je neko Srbin ili Crnogorac, da li je glasao za nezavisnu Crnu Goru ili bio protiv. To su horizonti koji onemogućavaju demokratizaciju države”, zaključio je Medojević.