POSLANIK A.S. O RAMAZANU
Autor: B.net
Objavljeno: 21. Aug 2009. 11:08:51
Selman Farisija prenosi da je Božiji poslanik Muhammed alejhiselam posljednjeg dana mubarek mjeseca ša’bana održao hutbu i tom prilikom rekao: “O ljudi! Stigao vam je veliki blagoslovljeni mjesec u kome je noć Lejletul-Kadr, koja je bolja od hiljadu mjeseci – u kojoj nema ove noći. Postiti ovaj mjesec je obavezna dužnost (farz), a klanjati preko obaveze (teravih namaz i druge nafile) u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet. Onaj ko se Allahu približi dobrim djelima u toku ovog mjeseca isto je kao da je izvršio farz izvan ramazana, a onaj ko izvrši farz uz ramazan isti je ko onaj koji učini sedamdeset farza u drugom mjjesecu. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je džennet. To je mjesec kada se posjećuju i ispomažu siromašni, bolesni i potrebni s ciljem da se s njima podijeli njihova nevolja. To je mjesec u kome se hrana, opskrba i zarada iskrenog muslimana povećava. Muslimana u njemu prati veći blagoslov. Onaj ko druge pozove sebi na Iftar biće mu oprošteni grijesi i biće spašen od džehennema. Njegova nagrada jednaka je nagradi osobe koja je postila bez ikakvog umanjivanja njene vlastite nagrade.”

Neki ashabi Poslanika primijetiše i rekoše: “Ne može svako od nas obezbijediti hranu koju će podijeliti s onim koga bi pozvao na iftar”. A Resulullah je dodao: “Allah će vas nagraditi ako muslimanu koji posti ponudite da se iftari hurmom, vodom ili mlijekom ... Ramazan je mjesec čiji je početak MILOST, čija je sredina OPROST, i čiji je kraj spas od DŽEHENNEMSKE VATRE. Onaj ko pomogne robu da se oslobodi, Allah će njemu oprostiti i biće spašen od džehennema”.

“Neka četiri osobine kod vas uz ramazan budu izraženije: dvije kojima ćete zadovoljiti Allaha i druge dvije bez kojih ne možete živjeti. Dvije stvari koje zadovoljavaju Allaha su: prva, ŠEHADET - da stalno izjavljujete Kelimei-šehadet, i da potvrđujete da niko osim Allaha ne zaslužuje da bude obožavan; druga, ISTIGFAR da molite Allaha da vam oprosti. Druge dvije stvari bez kojih ne možete živjeti su: da molite Allaha za DŽENNET i da tražite spas od DŽEHENNEMA. Svako onaj ko ponudi vode muslimanu za IFTAR, Allah će njemu na Sudnjem danu dati vode sa Alejhisselamova izvora koja mu neće dati da osjeti žeđ, dok ne uđe u džennet”. (Istinu je rekao Muhammed s. a. v. s.)