Inicijativa Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije: Zahtjev Predsjedniku općine Plav
PODIĆI SPOMEN OBILJEŽJE UBIJENIM CIVILNIM U KAMPANJI NASILNOG POKRŠTAVANJA MUSLIMANSKOG STANOVNIŠTVA PLAVA I GUSINJA 1912.- 1913. GODINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Nov 2008. 15:11:36

Da li će žrtve genocida u plavsko-gusinjskom kraju napokon dobiti svoje mjesto u rodnom kraju?
Glavni odbor Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije uputili su zahtjev Predsjedniku općine Plav da razmotri inicijativu i da je proslijedi Skupštini na razmatranje.
Ranije su postojale incijative po ovom pitanju, a sličan zahtjev je upućen prošle godine iz New Yorka, što govori da Bošnjaci iz dijaspore žele napokon da se obilježi stradanje naših predaka u periodu Prvog Balkanskog rata. Za stradanje Bošnjaka i Albanaca, i nasilno pokrštavanje, direktnu odgovornost snosi kralj Nikola, koji je tada ima apsolutnu vlast u Crnoj Gori. Njegova naređenja je odano izvršio zlikovac Avro Cemović iz Berana koji je sa nekoliko hiljada do zuba nauružanih crnogorskih vojnika napao plavsko-gusinjski kraj kada je počinio masovne zločine nad oko 12000 civila, djece, žena, straca i posebno nad najistaknutijim i najviđenijim Bošnjacima i Albancima ovog kraja. Do sada su se općinske vlasti oglušivali na sve zahtjeve, vjerujemo da će ova inicijativa naići na razmijevanje općinskog i republičkog rukovodtsva. Na taj način pokazat će respekt prema žrtvama koji su nedužno stradali, da i oni dobiju svoje mjesto u svom kraju.
U nastavku slijedi zahtjev Glavnog odbora Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije: