Den Haag - Durmitor
PODNESENA IZMIJENJENA OPTUŽNICA PROTIV KARADŽIĆA
Autor: Onasa
Objavljeno: 23. Sep 2008. 05:09:46
Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je prijedlog izmijenjene optužnice protiv krvnika sa Durmitora, što je potvrđeno danas u ovom međunarodnom sudu.

Prema pravilima ICTY, sudije će prijedlog optužnice razmotriti i, ako ocijene da je to primjereno, potvrditi, čime će ona stupiti na snagu.

Prema nezvaničnim najavama iz informativne službe ICTY, prijedlog izmijenjene optužnice protiv Karadžića biće uskoro dostupan javnosti.

Na prošlosedmičnoj statusnoj konferenciji pretpretresni sudija Iain Bonomy nagovijestio je da bi, ako bude potvrđena, nova optužnica mogla biti ponuđena Karadžiću na izjašnjavanje o krivici krajem ove ili iduće sedmice.

Optužnica koja je još na snazi Karadžiću na teret stavlja genocid počinjen nad nesrbima u Srebrenici i drugim općinama u BiH, kao i progon i druge zločine protiv čovječnosti od 1992. 1995. godine.

Karadžića su 21. jula u Beogradu uhapsile vlasti Srbije.

U dva pojavljivanja pred sudijom, krajem jula i krajem avgusta, on se odbio izjasniti o krivici, poslije čega je, u skladu s pravilima ICTY, u spis uvedeno da se on ne osjeća krivim.