Den Haag
ICTY KARADŽIĆU DOZVOLIO UVID U SUDSKE BALOGE ZA PRETRES
Autor: Fena
Objavljeno: 29. Aug 2008. 06:08:28
Haški sud je saopćio u petak kako je po zahtjevu Radovana Karadžića da mu se dostave kopije svih naloga za pretres koji su izdani u njegovom slučaju dozvolio da tri naloga budu dostupna javnosti.
U obrazloženju odluke ICTY navodi da se Tužilaštvo nije usprotivilo da javnosti budu dostupni sudski nalozi za pretres, od kojih su dva izdana 24. februara 1998., a treći 11. septembra 2003. godine, jer smatra kako je u interesu pravde da oni ne budu i dalje zapečaćeni.

U podnesku od 6. augusta, Karadžić je zatražio da mu se dostave kopije svih sudskih naloga za pretres koji su povezani s njegovim slučajem, uključujući datum njihovog izdavanja, lokacijama i imenima osoba čija imovina će biti pretražena.

Karadžić je također u drugom podnesku s istim datumom od Haškog suda zatražio da mu se dostave kopije o nalozima koje je taj sud izdao o zamrzavanju imovine, prenio je Tanjug.

Tribunal je takav zahtjev Karadžića ocijenio spornim, jer "nijedan organ" ICTY-a nije izdao takav nalog, pozivajući se i na obrazloženje Tužilaštva koje tvrdi da "nema saznanja" o bilo kakvoj naredbi o zamrzavanju imovine izdanoj u slučaju Karadžić.