KUD ĐERDAN NA TURSKOM FESTIVALU U OTTAWI
Autor: Jasmina Matinjanin
Objavljeno: 03. Aug 2008. 07:08:39
Đerdan na Turskom festivalu u Ottawi
kliknite na sliku za uvećatiU subotu 26. jula 2008. u centru grada Ottawe tačnije u Confederation Park održan je tradicionalni Truski festival. Festival je otvoren u subotu u 9 h ujutro a završio se u nedjelju u 21 h. Članovi KUD ”Đerdan” imali su priliku pred višenacionalnom publikom da uveličaju festival svojim prisustvom i da po prvi put u Ottawi predstave tradiciju i kulturu naše Bosne i Hercegovine.

Predstavljanje je počelo toplim pozdravom Maide Čaklo, koja se zahvalila turskoj zajednici što su pozvali KUD Đerdan da uveličaju njihov festival i još dodala da se nada da je to samo početak saradnje.

Poslije toga pozrnicom se zaorila pjesma “Zapjevala sojka ptica” koju je publika podržala sa velikim aplauzom, da bi se nastavilo kolom “Tapkalica”.

Bosanska nošnja i prelijepa koreografija kola “Tapkalica” koju je napravila Merima Uzarević osvojila je srca svih prisutnih. Među publikom bilo je i Bosanaca koji su došli da podreže KUD Đerdan, na njihovim licima mogao se vidjeti osmjeh i veliki ponos, pa čak i poneka suza radosnica.

Nastavilo se pjesmom ‘Sinoć kad je pao mrak”, da bi se nastup završio “Brzim bosanskim kolom”. Predstavnici turske zajednice bili su više nego oduševljeni programom pripremljnim od strane KUD Đerdan, jer kako reče organizator: ‘Ne samo da smo obogatili festival svojim učešćem, već i izlaskom u prljepim bosanskim nošnjama uljepšali čitav festival”.

Više o KUD ”Đerdan” i samom festivalu na ottawacarsija.com