BLIC: KARADŽIĆA DO 2000. ŠTITILA CIA
Autor: Fena
Objavljeno: 02. Aug 2008. 17:08:23
Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen za genocid i ratne zločine, sve do 2000. godine je bio pod zaštitom SAD-a, kada je CIA presrela njegov telefonski razgovor, na osnovu čijeg sadržaja je bilo očigledno da on rukovodi sjednicom SDS-a, tvrdi sagovornik "Blica", blizak američkoj obavještajnoj agenciji.

Izuzetno obaviješteni sagovornik "Blica" tvrdi da mu je Richard Holbrooke, izaslanik predsjednika Bila Clintona i tvorac Dejtonskog sporazuma, lično priznao da je sklopljen dil s Karadžićem, na osnovu kojeg je SAD tražio od lidera SDS-a i bosanskih Srba povlačenje sa svih javnih funkcija u zamjenu za zaštitu pred Haškim tribunalom.

"Nisam siguran da uopće postoji pisani dokument koji ovo potvrđuje, ali imam priznanje Holbrookea o usmenim garancijama datim Karadžiću s najvišeg nivoa SAD-a", tvrdi sagovornik "Blica".

Odgovarajući na pitanje šta se u međuvremenu dogodilo, kako je došlo do hapšenja Karadžića i kako i kada je taj dogovor prestao da važi, izvor "Blica" je rekao: "U Americi su poludjeli kada su shvatili da ih Karadžić vuče za nos. Tokom 2000. godine, kada su se održavali izbori u BiH, CIA je saznala da Karadžić i dalje iz sjenke rukovodi SDS-om, iako su imali dogovor da se neće miješati u politička zbivanja. Te 2000. u Bijeljini je održan skup SDS-a, kojim je rukovodio lično Karadžić. Putem telefona je davao uputstva članovima i rukovodstvu stranke koga da smijene, koga postaviti na koju funkciju. Lično je bio angažovan u svim aktivnostima SDS-a".

Kada je CIA presrela Karadžićev telefonski razgovor i konačno shvatila da ih sve vrijeme izigrava, pokušali su da zabrane SDS, čemu se oštro usprotivio visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petrich. Holbrooke je htio još jednu pogodbu, ali, kako tvrdi sagovornik "Blica", Amerikanci i CIA su povukli neformalanu zaštitu koju je Karadžić do tada uživao.

Opisujući kako se na terenu provodila ta neformalna zaštita, izvor "Blica" otkriva: "Američki vojnici 1996. i 1997. godine stacionirani u BiH dobili su pismene naredbe, u kojima je pisalo da u slučaju da naiđu na traženog optuženika ne smiju da ga hapse.

Karadžićev imunitet pred drugim obavještajnim službama, poput francuske i britanske, dio je dogovora s CIA-om. Osim toga, krajevi u kojima se Karadžić kretao, Pale i istočna RS, bili su u francuskim i američkim zonama, piše "Blic" i dodaje da njegov sagovornik ne zna šta se od 2000. godine događalo s Karadžićem.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, po nalogu Haškog tužilaštva, istraživalo je navode o postojanju ovog dogovora. "Blic" saznaje da su svi ispitani svedoci potvrdili da je Karadžić imao sklopljen dil sa SAD-om. U Tužilaštvu je tom listu, međutim, rečeno da "s obzirom na to da je to sada predmet odbrane Karadžića pred Tribunalom, srpsko tuzilaštvo ne želi da se izjašnjava".

Sam Karadžić rekao je istražnim organima u Beogradu, prije transfera u Haag: "Amerikanci su me izigrali. Postigao sam dogovor s američkom državom u junu 1996. godine, ne s Holbrookeom. On je bio samo izaslanik američke države. Rekli su da se povučem s funkcije predsjednika SDS-a i RS-a i da ću imati njihovu zaštitu pred Tribunalom. Ja sam sve što je dogovoreno ispoštovao".

Ovo je potvrdio i na svom prvom pojavljivanju pred Sudom u Haagu, navodi "Blic". Karadžić je, kako navodi list, rekao istražnim organima u Srbiji da su ovom dogovoru, pored Holbrookea, prisustvovali Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik i Aleksa Buha, kao i da nije bilo pisanog sporazuma jer je Milošević odbio da ga potpiše, pravdajući se da to nije potrebno, s obzirom na to da je dogovor postignut na najvišem nivou dviju država. Ali, kako je Karadžić naveo, o tom dogovoru vođen je protokol.

Taj dokument, međutim, Karadžić ne posjeduje. Sve svjedoke ovog dogovora, izuzev Miloševića, ispitalo je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, istražujući, na zahtjev Haškog tužilaštva, postojanje dogovora Holbrooke-Karadžić, novembra prošle godine.

Pored navedenih svjedoka, domaći istražitelji saslušali su i bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, šefa njegovog kabineta Vladimira Nadeždina, Biljanu Plavšić, koja je naslijedila Karadžića na mjestu predsjednika RS-a, ali i Franka Simatovića i Jovicu Stanišića. Svi saslušani potvrdili su postojanje ovog dogovora, piše u subotu "Blic".