Den Haag
ZLOČINAC IZVEDEN PRED SUDIJU HAŠKOG TRIBUNALA!
Autor: Onasa
Objavljeno: 31. Jul 2008. 09:07:22
Bivši predsjednik i utemeljitelj Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, izveden je danas u 16.05 prvi put pred sudiju Haškog tribunala.

Karadžić se u sudnici pojavio u tamnom odijelu, sa tamnom kravatom sijede kose i mršaviji nego na posljednjim dostupnim fotografijama iz 1995. godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Alfonsom Orijem, Karadžić zastupa sam sebe, pošto je juče odbio da u sudnici bude i dežurni advokat kojeg bi imenovao sud.

Karadžiću će danas biti omogućeno da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice koje mu na teret stavljaju, po principu individualne i komandne odgovornosti, genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana djela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Prema pravilima Tribunala, Karadžić ima pravo da izjašnjavanje o krivici odloži za 30 dana, a njegovi savjetnici u Beogradu već su najavili da će to i učiniti.

Sudija Ori daće Karadžiću i priliku da govori o uslovima u pritvoru Tribunala, u koji je prebačen juče, kao i o njegovom zdravlju.

Karadžić: Braniti ću se sam
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je danas u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom (ICTY) da će se sam braniti od optužbi za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95.

Karadžić je pred sudijom Alfonsom Orijem iz Holandije kazao da ima "nevidljive savjetnike", ali da je odlučio da se brani sam.

ICTY: Karadžić odgodio izjašnjenje o krivici
Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić danas je, u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom (ICTY), odgodio izjašnjavanje o optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.