DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Autor: Mr. Haris Alibašić
Objavljeno: 23. Jul 2008. 12:07:15
ENGLISH

Sve vijesti na Balkanu i šire u svijetu su prenijele informacije kako se Radovan Karadžić krio pod imenom Dragan Dabić, te da je imao dugu bradu, te kako ga je bilo teško prepoznati sa fotografija iz ranijeg perioda. Oprostite mi na mojoj sumnjičavosti, ali tu nešto ne štima. Prije svega, ovo je sve savim dobro isplanirana akcija, koordinirana do tančina, kako bi se zadovoljili planovi i ciljevi koji idu mnogo dalje od samog Karadžića. Ne treba zaboraviti da su tajne službe iz Srbije, i iz drugih zemalja koje imaju interesa na Balkanu sposobne da izrežiraju jednu ovako uspješnu akciju.

Svi raniji pokušaji SFOR-a, EUFOR-a i inih stranih vojnih, obavještajnih, policijskih službi u Bosni i Hercegovini su se svodile na to da se traga za Radovanom Karadžićem negdje u Republici Srpskoj, manjem, ratom stvorenom entitetu u BiH. Najednom, sasvim slučajno, našli su bjegunca koji se skrivao već 13 godina i to gdje drugdje nego u Beogradu. Sve je ovo jako dobro izrežirano kako bi se zadovoljili viši ciljevi Europe, zapadnih sila i NATO-a na Balkanu.

Naravno, to je dalo povoda premijeru RS Miloradu Dodiku da kaže da su pritisci na vladu Republike Srpske bili nepotrebni u vezi izručivanja Radovana Karadžića. Dakle, ovim se pokušava skinuti odgovornost sa Republike Srpske za odgovornost skrivanja ratnih zločinaca. Dodik je izjavio da “Vlada RS hapšenje Karadžića vidi kao jednu od posljednjih koraka koji ispunjavaju obavezu prema Haškom tribunalu (ICTY) i procesuiranje svih onih optuženih za ratne zločine.”


Hapsite ih!!!
Beogradu i Srbiji se šalju pohvale iz svih centara moći u svijetu za dovitljivost i hrabrost jel’ su uhapsili zločinca koji je tako vješto se skrivao već 13 godina. Europska Unija napokon može reći da je Srbija krenula pravim putem, zadovaljavajući uvjete pomalo da se priključe EU, što EU daje izgovor za nastavak pregovora o priključenju Srbije EU. To se da vidjeti po izjavama bivšeg Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Wolfgang Petriča kako je Beograd “hapšenjem Karadžića Beograd je uklonio veliku ciglu u zidu koji je dijeli od EU” te izjavama holandskih predstavnika vlasti kako su oni insitirali da Srbija uhapsi ratne zločince prije bilo kakvog potpisivanja sporazuma između EU i Srbije. Sudeći po pojedinima reakcijama u Srbiji, odluka vlade da uhapsi Karadžića nema podršku većine u Srbiji. Dugoročno, stabilna Srbija je svakako u interesu Europi i Bosni i Hercegovini. Također dokazi o zločinima i presuda protiv Karadžića, te eventualno Ratka Mladića, će otvoriti vrata BiH za ponovno ujedinjenje i ukidanje entiteta.

Možda se Karadžić krio u Srbiji čitavo vrijeme, a možda i nije. Zna se da je njegovo hapšenje je dobro tempirano kako bi se rješavala druga pitanja: priključivanje Srbije EU, zadovoljavanje zahtjeva SAD za izručenje ratnih zločinaca od strane Srbije, rješavanje pitanja Kosova i Balkana u cjelini i testiranje nove vlade Srbije. Istina će ugledati svjetlo dana jednog dana, prije ili kasnije. Za nadati se je da će srpska vlada uskoro uhapsiti Ratka Mladića i ostale ratne zločince i predati ih međunarodnom sudu za ratne zločine.