Emira Ramića, predsjednika UO KBSA povodom hapšenja Radovana Karadžića
RAMIĆ: HAPŠENJE KARADŽIĆA JE PUT OTKRIVANJE ISTINE O AGRESIJI NA BiH I GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. Jul 2008. 10:07:22
Hapšenje Radovana Karadžića predstavlja snažan udarac praksi uživanja nekažnjivosti za najstrašnije oblike zločina protiv čovječnosti, koje svijet nije zapamtio od Drugog svijetskog rata, izjavi je Ramić za Bošnjaci.Net. Optuženik Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine na područiju bivše Jugoslavije za genocid, ratne zločine i zločin protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Karažić je personifikao nekažnjenost više od jedne decenije. Zato je njegovo hapšenje historijski trenutak za žrtve koje su čekale 13 godina da Karadžić bude izveden pred lice pravde.
Ovo hapšenje znaći i veliku nadu pobjedi istine i pravde i nudi veliku nadu žrtvama stravičnih zločina koji su se dogodili u slobodarskoj, ujedinjenoj Evropi u eri zaštite ljudskih prava i sloboda.
Potpuno ispravljanje nepravde za žrtve zločina koga je projektovao Karadžić biće tek poslije fer suđenja na Tribunalu u Hagu.
Za ustanovljavanje pune odgovornosti za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH veliku prepreku predstvalja to što je bivši vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić još na slobodi. Ali niko nije izvan dosega zakona i prije ili kasnije svi bjegunci će biti privedeni pravdi.