Zločinci se krtiju na VMA u Beogradu
NATAŠA KANDIĆ: VAŽAN HISTORIJSKI TRENUTAK
Objavljeno: 21. Jul 2008. 19:07:12
Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, koji se bavi pitanjima ratnih zločina, kaže da je važan i historijski momenat u kome se dogodilo hapšenje.

"Bitno je da se ovo dogodilo, iako to niko nije očekivao i decidno tražio od Srbije, uvijek je bio u pitanju Ratko Mladić, Karadžić se pominjao među ’ostalima’. Svi su vjerovali da je zadatak hapšenja Karadžića neostvariv, jer se Karadžić krije u okviru nekih manastira, prema podacima Haškog tribunala, i da ga je nemoguće naći", podsjeća Kandićeva.

"Ovo ima historijske posljedice, treba voditi računa kada se to događa. Nije bilo govora o tome u vladi premijera Koštunice, on je sišao s vlasti, pa se desilo hapšenje. U vrijeme vlade u kojoj je ministar policije Ivica Dačić, koji je bio na vrlo visokoj poziciji u vrijeme Miloševića. Ma koliko se on ograđivao, ostaje historijski relevantno da se to dogodilo u vladi gdke je on ministar policije", kaže ona.

Na pitanje da li će javnost saznati gdke se Karadžić krio u posljednjih 13 godina, Kandićeva kaže da to više nije toliko važno i da će se to saznavati na kašičicu.

"Izvjesno je da je mnogo puta bio na VMA, to je bilo nezaobilazno mjesto za sve haške optuženike i treba da dođe vrijeme preispitivanja onih koji su vodili tu instituciju", navodi ona.