Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


VITEZ: SUTRA KOLEKTIVNA DŽENAZA NEIDENTIFIKOVANIM ŽRTVAMA RATA EKSHUMIRANIM U MEĐINAMA KOD MOSTARA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 04. October 2022. 13:10:51
U Šehidskom mezarju u Vitezu sutra će biti klanjana kolektivna dženaza za žrtve čije posmrtne ostatke nije bilo moguće identificirati, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o neidentifikovanim posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju 22 žrtvama koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine. Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama iz mjesta Jelinak, Lončari, Nadioci, Ključ, Sadovače i Alihodže.

Dženaza će se klanjati sutra nakon ikindije namaza ispred Ahmed-agine džamije u Vitezu.

"Sutra će u Šehidskom mezarju u Vitezu biti klanjana kolektivna dženaza za neidentifikovane posmrtne ostatke 22 žrtve koje su 1993. godine ubijene na području srednje Bosne. Radi se o ukopu posmrtnih ostataka koji su sitni i koje nije moguće identificirati putem DNK metode. Radi se o sitnim i miješanim kostima koje se nisu mogle identifikovati kako bi se pridodale posmrtnim ostacima koji su ranije identifikovani", istakla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ovi posmrtni ostaci, kako je kazala, će biti spušteni u jedan mezar.

"I da budu zajedno sa onim žrtvama koje su identifikovane u ranijem periodu. Većina njih je i ukopana baš u tom mezarju. Radi se o neidentifikovanim skeletnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju 22 žrtve. Ove žrtve ekshumirane su na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine", pojasnila je Fazlić.

Na Šehidskom mezarju u Vitezu u maju ove godine je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet identifikovanih žrtava masakra u Ahmićima, kojeg su 16. aprila 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području općine Vitez, selo Kratine, a koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine.

Članovi šire familije 24 godine kasnije zvanično su identificirali pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza, sela u sastavu mjesne zajednice Ahmići.

Članovi ove porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (rođen 1955. godine) i Nihade (rođene 1959. godine) te njihovo troje djece, Melise koja je u momentu smrti imala osam godina, Nermina koji je imao 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Među devet identifikovanih su i braća Edin i Elvedin Čerimić iz mjesta Nadioci kod Viteza, kao i Adis i Adisa Salkić koji su imali 15 i 12 godina u vrijeme kada su ubijeni.

"Među neidentifikovanim posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju ovim 22 žrtve, nalazi se devetero djece i tri žene", kazala je Fazlić za AA.

Sanela Talić, predsjednica Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih lica općine Vitez, kazala je da će sutra biti klanjana dženaza za neidentifikovane, pomiješane posmrtne ostatke iz kojih se više nijednom metodom ne može uzeti DNK.

"Radi se o posmrtnim ostacima koji su ekshumirani iz Međina. Već smo imali kolektivnu dženazu za 17 osoba, a pretpostavljamo da su dole bila 22 tijela. Pretpostavljamo da se među ovim kostima, koji se ne mogu identifikovati, i ovih pet koji nedostaju. dakle, obavljamo dženazu za neidetifikovane, pomiješane kosti. Bit će u jednom tabutu. Željeli smo da se ti posmrtni ostaci više ne povlače po mrtvačnicama, nego da ih ukopamo na dostojanstven način. Porodice su dale saglasnost da ukopamo ove gosti jer ne postoji nijedna metoda uz pomoć koje bismo došli do još nekog identiteta", poručila je Talić.

VRHOstali prilozi:
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25. November 2022 17:23
» DAN DRŽAVNOSTI BIH: NA HUMU PODIGNUTA DRŽAVNA ZASTAVA
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2022 13:32
» ČUVAJMO I VOLIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2022 13:26
» ANWAR IBRAHIM IMENOVAN ZA PREMIJERA MALEZIJE
Bošnjaci.Net | 24. November 2022 14:59
» BIDEN ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Vijesti.ba | 23. November 2022 14:32
Ostali prilozi istog autora:
» OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA U VUKOVARU
18. November 2022 15:59
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif