Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


APEL VLADI KANADE DA SA INTERNETA UKLANJA SADRŽAJE KOJI NEGIRAJU GENOCID U SREBRENICI I ANTIBOSANSKU MRŽNJU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. September 2022. 13:09:11
Pismo Instituta za istraživanje genocida Kanada kojem se Vlada Kanade poziva da uključi negiranje genocida u Srebrenici u svoj regulatorni okvir kao dio tekućih obaveza da se bavi sigurnošću na internetu. Apelujemo na Vladu Kanade da uklanja sadržaje koji negiraju genocid u Srebrenici, te sadržaje koji promiču bilo kakvu antibosansku mržnju u ovom kontekstu sa kanadskih online prostora.

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, kao i određeni organi u Bosni i Hercegovini, apeliraju na Vas u vezi sa odlukom Vlade Kanade da implementira “transparentan i odgovoran regulatorni okvir za online sigurnost u Kanadi .” U skladu s ovom važnom odlukom, Bosanskohercegovačka zajednica ljubazno traži od Vlade da u svoj regulatorni okvir politike uključi praćenje i uklanjanje sadržaja koji se sastoji od negiranja genocid a u Srebrenici – sadržaja prisutnog i distribuiranog u internetskim prostorima – u procesu uspostavljanja sigurnog internetskog okruženja koje štiti sve Kanađane.

Prema najnovijoj studiji iz 2020. koju je uradila Moonshot – organizacija koja se fokusira na sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma – zapanjujući i alarmantni rast pokreta ekstremne desnice u Kanadi uključuje štetne elemente antibošnjačkog sentimenta. Studija ističe da je među deset najslušanijih pjesama u kanadskim ekstremističkim krugovima bio Željko Grmuša, srpski ultranacionalista koji pjeva ozloglašenu pjesmu “Karadžiću, vodi svoje Srbe ,“ antibošnjačku propagandnu numeru koju terorista iz Christchurcha je također slušao na svom putu da izvrši monstruozni masakr na Novom Zelandu. Grupa je 2022. godine primijetila i upozorila na porast takvog sadržaja nakon pandemije SARS-CoV-2, jer je globalna blokada dovela do toga da mnogi ljudi provode više vremena na socijalnim mrežama.

U julu 1995. godine, više od 8.372 Bošnjaka u Srebrenici sistematski su ubijeni od strane Vojske i Policijskih snaga Republike Srpske. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasili su masakr u Srebrenici genocidom, a njegovi počinioci su naknadno proglašeni krivima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Važno je napomenuti da je Rezolucijom M-416, usvojenom u Kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010., Kanada zvanično priznala 11. jul kao godišnji Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi.

Uviđajući važnost zakonske zabrane negiranja genocida, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je 2018. godine podnio peticiju (e-1837) Vladi Kanade kojom poziva istu da prizna čin negiranja genocida u Srebrenici kao okrutno, nehumano i nezakonito, te da donese zakon koji zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici. Prema riječima istaknutog akademika i aktiviste u ovoj oblasti, Gregoryja H. Stantona, genocid je proces koji se odvija u deset faza, od kojih je jedna negiranje genocida. Stoga je Institut za Istraživanje Genocida Kanada pokrenuo ovu kampanju kako bi se suprotstavio onima koji vrijeđaju sjećanje na žrtve, nanose bol i patnju preživjelima genocida, a istovremeno ohrabruju prethodne i buduće počinioce. Negiranje genocida u Srebrenici trenutno je prisutno na online društvenim mrežama širom svijeta, uključujući i one koje djeluju u Kanadi, i ne samo da doprinosi daljoj radikalizaciji desnih ekstremista, već bi moglo i inspirisati buduće nasilne ekstremističke napade. Iz tog razloga je od vitalnog značaja spriječiti postavljanje i širenje takvog sadržaja na platformama društvenih medija.

Na kraju, napominjemo da je Institut za istraživanje genocida Kanada rado voljan dalje diskutovati o relevantnim pristupima zabrani sadržaja negiranja i veličanja genocida u Srebrenici sa kanadskih online prostora. Naši stručnjaci su spremni i voljni da rado razgovaraju o prirodi potencijalnog sadržaja koji bi bilo potrebno ukloniti s online platformi - sadržaj koji je trenutno aktivan u Kanadi, a koj i bi trebao biti uključen u vladinu hash bazu podataka za uklanjanje iz online prostora, piše u pismu Vladi Kanade koje je poslao Emir Ramić, direktor Institut za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA NAM ZNAČI „AUTOGOL“ DENISA BEĆIREVIĆA?
Mr. Milan Jovičić | 23. September 2022 15:18
» PORAZ DENISA BEĆIROVIĆA I 11 HDZ STRANAKA
Bošnjaci.Net | 11. September 2022 13:25
» PLAVSKI STEĆCI
Boban Redžepagić | 30. August 2022 21:07
» HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Željko Komšić | 26. August 2022 14:19
» BIHORSKA HEDIJA - MIRSADA RASTODERA
Božidar Proročić | 23. August 2022 13:18
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 15. August 2022 08:27
» BRAVO, MOJI DRAGI BOSANCI IZ KALESIJE!
Mr. Milan Jovičić | 13. August 2022 08:33
» MOJI AHBABI, HADŽIJA SMAJO SRDANOVIĆ I DR. MERSIM ZILKIĆ
Dr. hfz. Haris Hadžić | 11. August 2022 09:56
» DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Mr. Milan Jovičić | 09. August 2022 07:07
» MOSTARSKI DOKTORI, DA LI STE ZA DOM SPREMNI?
Mr. Milan Jovičić | 07. August 2022 08:41
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif