Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AVDO HUSEINOVIĆ: PONOSAN SAM BORAC 1. KORPUSA ARMIJE RBIH, NAPADE NA SARAJEVO SMIŠLJALI GENERALI JNA
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 31. August 2022. 17:08:10


Avdo Huseinović, režiser, novinar i publicista, za Hayat TV govorio je o značaju formiranja Prvog korpusa Armije RBiH i ratnom iskustvu u opkoljenom Sarajevu.

Govoreći o 30. godišnjici osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH u emisiji Dobar dan BiH, Huseinović je kazao kako je od početka agresije bio ponosan pripadnik Armije RBiH u Vogošći.

Bio sam pripadnik Teritorijalne odbrane od aprila 1992. godine, a od septembra iste godine Prvog korpusa Armije RBiH. Sve vrijeme agresije bio sam na slobodnoj vogošćanskoj teritoriji i ponosan sam na to. Sjećam se tih prvih dana kada su mnogi ljudi bez kalkulacije krenuli u odbranu grada, države i naroda. Nažalost, mnogi moji prijatelji nisu preživjeli agresiju. Pripadamo generaciji koja je prvi put u historiji odbranila Sarajevo, – navodi Huseinović.

Smatra da je opsada Sarajeva započeta i planirana mnogo prije proljeća 1992. godine, te da se JNA samo formalno povukla iz BiH u maju te godine.

Opsada Sarajeva je krenula već u jesen 1991. godine u organizaciji 4. korpusa JNA, a oblikovana je opsadom Aerodroma Sarajevo. General JNA Milutin Kukanjac je u jednom intervjuu u više navrata kazao da su VRS-u ostavili opkoljeno Sarajevo. Od maja 1992. godine, kada se JNA ne povukla, već presvukla, formiran je Sarajevsko-romanijski korpus VRS koji je vršio opsadu Sarajeva. Osam brigada sprske vojske držalo je Sarajevo pod opsadom, – pojašnjava Huseinović.

U dokumentovanju perioda agresije utvrdio je učešće vojnih i policijskih jedinica iz Srbije pod komandom Službe državne bjezbjednosti i JNA, odnosno kasnije Vojske Jugoslavije.

Specijalne vojne i policijske jedinice pod komandom SDB-a bile su prisutne tokom cijelog perioda agresije u BiH, a posebno oko Sarajeva. Operacija pod nazivom ‘Pancir 2’ provođena je u decembru 1993. na Kobiljoj Glavi, a predvodio je general Vojske Jugoslavije. Tu su doživjeli težak poraz, devet specijalaca iz Pančeva je poginulo. Akcija je organizovana i osmišljena u Generalštabu JNA. Na treskavičkom ratištu imali smo pripadnike MUP-a Srbije. Poznato je prisustvo Škorpiona kod Trnova i snimak na kojem strijeljaju Bošnjake iz Srebrenice, – ističe Huseinović.

O borbi agresora oko Sarajeva najbolje svjedoče, kako kaže, pravosnažne presude komandantima SRK izrečene pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Presude Haškog tribunala komandantima SRK najbolje govore o kakvim se zločinima radi. Korištenje tzv. živog štita bila je posebna metoda sprskih snaga na sarajevskom ratištu. Jedan od primjera zabilježen je na rogatičkom ratištu gdje su pripadnici Rogatičke brigade VRS sredinom avgusta 1992. više od 20 logoraša koristilo kao živi štit, a potom ih strijeljali. U septembru 1992. iz vogošćanskih logora su odvezeni logoraši na Žuč, kojom prilikom je ubijeno njih 15. To je vrhunac nečovječnog postupanja. Tjerate nenaoružane ljude protiv njihovih komšija, prijatelja, rođaka da budu nevine žrtve, – kazao je Huseinović.

VRHOstali prilozi:
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
14. January 2023 19:46
» EUTANAZIJA BOSNE
15. December 2022 12:42
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
03. October 2022 01:12
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif