Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


EFENDIĆ ODGOVORIO PLENKOVIĆU: AKO SU RJEŠENJA TAKO DOBRA, ZAŠTO IH NE IMPLEMENTIRAŠ U REPUBLICI HRVATSKOJ?!
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. August 2022. 19:08:36
Reakcija predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semira Efendića, na jučerašnju izjavu Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske:

- Složio bih se sa gospodinom Plenkovićem da zaista jeste „ogromna razlika između Zagreba i Sarajeva“. Ali samo u tome da se Sarajevo nikada nije petljalo u unutrašnjopolitičke prilike u Republici Hrvatskoj, dok je vanjska politika Republike Hrvatske jedan od sukreatora unutrašnjih problema Bosne i Hercegovine, kontinuiranom podrškom mračnim idejama etničke segregacije.

Podsjetio bih gospodina Plenkovića, kao velikog Europejca, da su ljudska prava individualna, a ne kolektivna kategorija, čak i u Republici Hrvatskoj. Da svi mi, građani Bosne i Hercegovine, isto tako, ne crpimo naša individualna prava na temelju naše etničke identifikacije, već na temelju pripadnosti bosanskohercegovačkoj naciji, odnosno našem BH državljanstvu. Čak i mišljenje Evropske komisije iz 2019. godine, kao prvi od 14 prioriteta za nastavak evropskih integracija Bosne i Hercegovine, navodi „Osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije“, čime je jasno stavljeno do znanja da bez rješavanja problema političke jednakosti građana u Bosni i Hercegovini nema nastavka evropskog puta naše zemlje. Ono što Republika Hrvatska zastupa, pod krinkom spin floskule „legitimnog predstavljanja“, samo je nastavak haškog UZP-a drugim sredstvima, a za takvo nešto nikada nećemo imati sluha. Na kraju, kad su ta rješenja tako dobra, zašto ih gospodin Plenković ne implementira u Republici Hrvatskoj?!

Ako je gospodin Plenković istinski prijatelj Bosne i Hercegovine neka prestane sa otvorenom podrškom političkim narativima koji pripadaju prošlosti, mraku 19. vijeka i pomogne nam da gradimo državu po mjeri čovjeka 21. stoljeća, zaključio je Efendić.

VRHOstali prilozi:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
Bošnjaci.Net | 03. October 2022 18:10
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
Hayat | 03. October 2022 01:12
Ostali prilozi istog autora:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
03. October 2022 18:10
» NOVI PAZAR: OBILJEŽEN DAN BOŠNJAKA
30. September 2022 15:03
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif