Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SMAJLOVIĆ NA MUSALLI U KAMENGRADU: MUSLIMANI DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE GRADE SVOJ PUT POBJEDE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 30. July 2022. 03:07:59
Muslimani domovine Bosne i Hercegovine grade svoj put pobjede, od Fatihove musalle do Igmana, poručio je danas u hutbi na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Kamengradu izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

U povodu Nove hidžretske godine, direktor Smajlović je kazao da je hidžra sklad pokreta koji polazi iz ljudskog napora u traganju za blagostanjem iz kojeg će se krunisati pobjeda.

Kako je naglasio Smajlović, put hidžre je put ka ostvarenju cilja, i u sebi nosi poruku potrebe za promjenom uslova života ljudi na Zemlji.

„Hidžra je poziv ljudima da se vrate prirodnoj čistoti pokajanjem. Poslanik, a.s., kaže da je najbolji muhadžir koji se čuva zabrana - grijeha. Kada je hidžra napustiti rodno mjesto radi očuvanja vjere, onda je feth vratiti se kao musliman; kada je Hidžra prestup koji udaljava od vjere, feth je iskrenim pokajanjem vratiti se u okrilje islama; kada je hidžra izdržati iskušenja mita i korupcije, feth je očuvati moralne principe i vrline darovane ljudskim dušama“, istaknuo je Smajlović.


Obraćajući se prisutnim vjernicima, Smajlović je kazao da je dužnost čuvati i učestvovati u sjećanju na važne događaje, te se osvrtati na pretke koji su ostavili brojna dobra za sve ljude.
„Bosna i Hercegovina je mjesto gdje žive dobročinitelji. Brojni hanovi za trgovce, musafirhane za putnike, bolnice za liječenje, imareti za gladne i, konačno, mektebi i univerziteti, nisu bili samo umjetnički dekor, nego monumentalna zdanja na kojima se gradila budućnost mladih u ljudskom rodu. Zato muslimani danas imaju razloga da s ponosom istaknu graditeljsku vrlinu svojih predaka“, kazao je Smajlović.

Prema njegovim riječima, graditeljska vrlina potvrđena je i u ovoj generaciji koja gradi džamije, čak i onda kada su drugi rušili.

„Na takve vrijedi skrenuti pažnju i od takvih događaja uzeti pouku. Tako su čestiti branili vrijednosti i gradili hajrate. Svi trebaju dati svoj doprinos za vjeru i ummet. Potrebno je i dalje graditi kako džamije tako i druge hajrate od općeg društvenog značaja. Čovjek živi iskušenja ovoga svijeta sa svim uspjesima i padovima, pobjedama i porazima, napretku i zastojui musliman vjeruje da trenutni, naizgled, neuspjeh nije pad u očaj nego pouka za podsticaj naprijed“, poručio je, između ostalog, Smajlović.

VRHOstali prilozi:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
Bošnjaci.Net | 03. October 2022 18:10
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
Hayat | 03. October 2022 01:12
Ostali prilozi istog autora:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
03. October 2022 18:13
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif