Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Zajednički komemorativni projekat zajednica iz američke savezne države Pennsylvania
ISTINOM, PRAVDOM, PAMĆENJEM I EDUKACIJOM O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Zinaid Granić
Objavljeno: 12. July 2022. 16:07:15
Nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Ova poruka se 11. jula 2022. prolamala kroz prostore savezne američke države Pennsylvania. Bošnjaci sa svojim prijateljima potrudili su se da na dostojanstven način obilježe 27. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Program je počeo u Harrisburgu, glavnom gradu savezne američke države Pennsylvania, na adresi Pennsylvania State Capitol Rotunda Hall. Ovaj projekat je bio zajednička saradnja zajednica - džemata sa područja Pennsylvania.


U projektu kulture pamćenja i sjećanja na žrtve genocida su učestvovali: B&H Islamic Center of Pennsylvania- Mechanicsburg (PA), Bosniaks Islamic Cultural Center of Carlisle - Carlisle (PA), Bosnian Islamic Community of Erie-Erie (PA) i Islamic Community of Bosniaks in Pittsburgh- Pittsburgh (PA).
Sve nas raduje da smo ove godine imali ovakav jedan zajednički program i nadamo se da ćemo u budućnosti imati projekte koji su važni za naš narod.

Program je počeo intoniranjem himni, američke i bosanske. Uvodno obraćanje imama mr. Džemal ef. Crnkića koji je prisutne poselamio i naveo važnost ovakvog okupljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici. Emotivno svjedočenje imali smo od brata Edina Selimovića jednog od preživjelih genocida u Srebrenici. U daljem programu imali smo i obraćanja imama Adem ef. Garića i Zinaid ef. Granića.


Prisutnima se u Capitol obratio i dr. George Pickens koji je profesor teologije na Messiah University, on je porukom mira istakao važnost da smo jedno, da budemo od pomoći drugima kada je najpotrebnije.

Srebrenički inferno nam je izvela Merjem Garić.

Ovog dana smo imali poruke mira a posebna radost je bila kada je mr. Džemal ef. Crnkić proučio ajete iz Kur'ana, prijevod ajeta je čitao Adem ef. Garić.

Cijeli koncept programa je bio precizan i jasan, tako da su prisutni mogli da nauče i ponove osnovne stvari.

Prije početka oficijalnog programa u Capitol, imali smo priliku vidjeti i posebnu izložbu slika koje svjedoče o genocidu u Srebrenici, dokaz o onome šta se dogodilo na tom području. Poslije toga smo imali šetnju od Capitol do Kunkel Plaza u Harrisburgu. Pristuni su na ovaj način noseći transparante “Da se nikada ne zaboravi”, “Da se nikome ne desi”…, noseći američke i bosanske zastave, još jednom cijelom svijetu poslali poruku da ćemo mi pamtiti, nastaviti raditi na tome da se sačuva sjećanje na genocid.


Program se dalje nastavio u Carlisle, gdje smo imali šetnju kao ključno sjećanje na žrtve genocida i sve one koji su prošli put smrti do slobode. Start je bio u Lindner parku a tu smo imali obraćanja imama Zinaid ef. Granića koji se obratio molitvom za mir u svijetu.

Veliku smo imali čast što smo mogli ugostiti i sljedeće goste govornike: Profesora dr. Karl D. Qualls koji je profesor na Dickinson College USA, on nam se obratio da nikada ne zaboravimo genocid i da će njegov rad biti usmjeren na istraživanje genocida u Srebrenici.

Na kraju programa imali smo govor gradonačelnika Carlisle Borough, Sean Shultz koji se zahvalio na pozivu i obećao pomoć za sve projekte koji se tiču očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici.
Poslije obraćanja krenula je šetnja po gradu Carlisle. Nakon završetka šetnje usljedila je zajedničko fotografisanje.


Program ove komemoracije se završio učenjem tevhida u džamiji BICC Carlisle pred duše žrtava genocida - šehida Srebrenice i Bosne i Hercegovine.

Vjerski program, učenjem sure Jasin i tevhida smo imali također u džematu Bosnian Islamic Community of Erie koji je održan 10. jula 2022. Neka se Allah dž.š., smiluje njima našim šehidima.

Nama ostaje borba za istinu, pravdu, sjećanje, pamćenje i edukacija drugih o tome šta se dogodilo u Srebrenici i kakav je obim genocida pretprjela država Bosna i Hercegivina u vremenu srpsko-crnogorske i hrvatske agresije.VRHOstali prilozi:
» “LIJEVO DESNO GLUMAC“ZIJAHA SOKOLOVIĆA NA SCENI CKM
Bošnjaci.Net | 19. September 2022 14:34
» SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U KAĆUNIMA
MINA | 11. September 2022 17:29
» UDAR NA NACIONALNI IDENTITET BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Ruždija Radončić | 08. September 2022 17:18
» MR. JOVIČIĆ: DRUŽE FAHRUDINE, KANI SE TI NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2022 15:03
» IZGRADILI DŽAMIJU, A POMOGLE IM I KOMŠIJE HRVATI
Anadolu Agency (AA) | 03. September 2022 16:42
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
Muhamed Hodžić | 29. August 2022 18:23
» GRADAČAC: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 22. August 2022 14:40
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif