Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PISMO REISU-L-ULEME ZVANIČNICIMA: SPRIJEČITE UKLANJANJE TRAGOVA GENOCIDA U KRAVICI
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 28. April 2022. 17:04:00
Povodom vijesti da je načelnik Opštine Bratunac Srđan Rankić naredio sanaciju Zemljoradničke zadruge Kravica, reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je domaćim i međunarodnim zvaničnicima uputio pismo u kojem je upozorio da je riječ o uklanjanju tragova zločina genocida, odnosno dokaza za njegovo izvršenje.

Pismo je uputio visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Scmidtu, UN-u, te ambasadorima SAD, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u našoj zemlji.
Također, pismo je uputio i predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta RS Željki Cvijanović, potpredsjedniku RS Ramizu Salkiću i predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevec.

„Po naredbi načelnika Opštine Bratunac vrši se 'sanacija' Zemljoradničke zadruge Kravica - lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno najmanje 1.300 Bošnjaka od strane pripadnika Specijalne brigade policije RS. Ovo znači da će lokacija strijeljanja, gdje su još uvijek jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijalima i predmetima koji su direktno povezani sa genocidom. Ovaj lokalitet predstavlja mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava“, podsjetio je reisu-l-ulema.

Na ovom lokalitetu masovnog pogubljenja su se nalazili predmeti ubijenih, dijelovi njihove odjeće, čahure od metaka i dijelovi bombi kojima su ubijani, kao i fizički tragovi ubijanja u zidovima i podovima objekata. Tragovi zločina su i dalje vidljivi po zidovima zemljoradničke zadruge - tragovi gelera i metaka koji su okončali živote podrinjskih Bošnjaka.

REISU-L-ULEMA HUSEIN-EF. KAVAZOVIĆ: Po naredbi načelnika Opštine Bratunac vrši se 'sanacija' Zemljoradničke zadruge Kravica - lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno najmanje 1.300 Bošnjaka od strane pripadnika Specijalne brigade policije RS. Ovo znači da će lokacija strijeljanja, gdje su još uvijek jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijalima i predmetima koji su direktno povezani sa genocidom. Ovaj lokalitet predstavlja mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava.

„Napominjem da je ovaj zločin presudama domaćih i međunarodnih sudova dokazan van razumne sumnje, koristeći najmoderniju forenzičku tehnologiju poznatu čovječanstvu u tom trenutku. Po svakoj razumnoj logici, ljudskosti i suosjećanju bi ovo mjesto bilo proglašeno mjestom memorijalizacije, odnosno mjestom sjećanja na žrtve. Ipak, vlasti u Opštini Bratunac su odlučile da idu drugim putem - da 'saniraju' ovaj lokalitet u nadi da će uništiti i njihovu krvavu historiju. Godinama unazad porodice žrtava genocida obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih, uključujući i Zemljoradničku zadrugu Kravica, pokazujući snagu i hrabrost, podsjećajući svijet na svu okrutnost i destruktivnost koju mržnja proizvodi. Više puta su pozivali na njeno adekvatno obilježavanje, ali nažalost nisu naišli na empatiju i podršku nadlženih organa“, napisao je reisu-l-ulema u pismu.

Podsjetio je da je Zemljoradnička zadruga Kravica u javnom vlasništvu Opštine, te da je više puta onemogućeno porodicama žrtava da pristupe ovom lokalitetu i da na adekvatan način obilježe ovo stratište.
„Ovim putem vas pozivam da podržite moju inicijativu da se Zemljoradnička zadruga Kravica, ali i druga stratišta žrtava genocida - Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Piliće i Branjeva, obilježe kao mjesta stradanja. Ovim bi se onemogućilo uništavanje dokaza i tragova genocida, a porodice žrtava genocida bi ostvarile barem mali dio pravde koja im pripada - da nesmetano obilježe stratišta svojih najmilijih“, naveo je je reisu-l-ulema Kavazović.

Vlasti entiteta RS pozvao je da spriječe najavljenu „sanaciju“ u Opštini Bratunac, ali i da se suzdrže od takvih poteza u budućnosti, jer oni čine štetu međuetničkim i međureligijskim odnosima u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif