Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Seyran Mirzazada, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori priredio iftar u Petnjici
MOJ POGLED NA BLAGOST IFTARA U RAMAZANU
Procitaj komentar
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 19. April 2022. 14:04:56
BOŽIDAR PROROČIĆ, književnik i publicista: Imao sam priliku da se na iftaru sretnem sa svim dragim prijateljima Bošnjacima sa kojima dijelim vrijednosti dobrih djela i poštovanja njihove religije, tradicije, običaja svega onog što ih čini posebnim a opet jedinstvenim i dragocjenim u Crnoj Gori. Poštovanje i topla riječ koju podijelite na toj večeri ostaju kao trajne niti koje nas zbližavaju da bolje razumijemo i poštujemo jedni druge. Kao gost na iftaru osjećao sam sam posebno poštovanje prema svim prisutnima na tom put plemenitosti, Ramazan je mjesec distanciranja je od svega što je loše, put koji za neke izgleda težak mada oni (muslimani) koji tim putem putuju dožive sve blagodeti svoje vjere.
Postoje oni pojedinci (muslimani) koji u vremenu svetog mjeseca Ramazana otvore svoje srce za sve dobre i dobronamjerne ljude, želeći da im na taj način saopšte najljepše islamske poruke i da im kroz muhabet (razgovor), post, molitvu, vjeru i blage riječi pokažu kakvi treba da su svi muslimani tokom ovog mjeseca, ali ne samo tokom ovog mjeseca već tokom svog čitavog života. A šta je zapravo iftar? Iftar (tur. iftar-arap. iftār), večernji dnevni obrok u islamu kojim se prekida ramazanski post. To je večera u prvi sumrak. Post se prekida u trenutku zalaska sunca iftarom. Dobro je djelo organiziovati iftar za rodbinu, prijatelje i sve dobre ljude. Tradicijski se u iftar ubraja i jelo Harira. Zapisane su riječi Poslanika Muhammeda a.s. (prenosi ih Albani): ,,Ko nahrani onog ko posti imat će nagradu kao i onaj što je postio, a onom ko posti nagrada neće biti umanjena.”

Jedan od napredanijih predstavnika Azerbejdžana u Crnoj Gori neumorni direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori, gospodin Seyran Mirzazada je priredio iftar u opštini Petnjica prošle subote, 16. aprila, uz podršku kompanije Azmont Investments. Iftaru je prisustvovalo više od 100 ljudi. Na iftaru su pored Reisa Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata-ef. Fejziću, otpravnika poslova dipolomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori Azada Nagijeva i predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića, prisustvovali brojni građani, profesori, intelektualci, Petnjičani, svi oni koji svojim duhom i tijelom dijele blagodeti mjeseca Ramazana. Imao sam priliku da se na iftaru sretnem sa svim dragim prijateljima Bošnjacima sa kojima dijelim vrijednosti dobrih djela i poštovanja njihove religije, tradicije, običaja svega onog što ih čini posebnim a opet jedinstvenim i dragocjenim u Crnoj Gori. Poštovanje i topla riječ koju podijelite na toj večeri ostaju kao trajne niti koje nas zbližavaju da bolje razumijemo i poštujemo jedni druge. Kao gost na iftaru osjećao sam sam posebno poštovanje prema svim prisutnima na tom put plemenitosti, Ramazan je mjesec distanciranja je od svega što je loše, put koji za neke izgleda težak mada oni (muslimani) koji tim putem putuju dožive sve blagodeti svoje vjere. Iako sam prvi put prisustvovao iftaru, za mene lično je to poseban događaj. Svaki čovjek (insan) od se rađa živi i umire sa vjerom. Koliko god se daleko vratili u istoriji, utvrdit ćemo da je vjera bila redovan pratilac čovjeka na Zemlji. Čovjeku je potrebna vjera jer je ona dio njegove prirode, čovjek ima potrebu za njom (vjerom) jer je on duhovno biće, te samim tim ima potrebu za duhovnom hranom. Dokaz o potrebi vjere jeste upravo taj da je ona postojala od nastanka svijeta, da je čovjek od svoga početka tragao za najvišim bićem. Vjera je u ljudskom društvu prisutna od prvog čovjeka. Na svim geografskim prostorima gdje žive ljudi. Grčki istoričar Plutarh kaže: ,,U istoriji sam nalazio gradove bez bedema, bez dvoraca, gradove bez škola, ali nikada nisam našao gradova bez hramova.”

Obraćanje na iftaru u Petnjici: Reis Rifat-ef. Fejzić


Ta subota 16. aprila u Petnjici je na najljepši način ispunila i okupila sve ljude onom dobrom energijom i riječima koje je uputio Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić. Moj lični doživljaj pokazao mi je drugu dimenziju značaja iftara. Prije svega ta topla iskrena i neposredna riječ sa prijateljima koja ostaje kao trajna veza mostova koji nas povezuju bez obzira na naše razlike koje nas dijele na zemaljskom svijetu ali ne i u ličnom i moralnom smislu. Jer blagost riječi izgovorenih te večeri može svima nama da služi za primjer kako se treba odnositi prema vjeri, religiji ali iznad svega i prema ljudima.

Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana gospodin Seyran Mirzazada, nastavio je svoju plemenitu misiju prijateljstva i ne treba da nas čudi što ga mi svi u Crnoj Gori smatramo jednom od nabriljantnih ličnosti svoje države. Zato svoj mojoj braći muslimanima-, Bošnjacima, Albancima, Azerbejdžancima i svima pripadnicima islamske vjere želim da tokom mjeseca Ramazana pokažu najljepše i najtrajnije vrijednosti vjere kojoj pripadaju i koja krasi sve njihove vrline. Neka moja lijepa Crna Gora i kroz moj lični odnos prema mojoj braći Bošnjacima bude ona koja će dijeliti sve vrijednosti multikulture prema svim narodima koji žive na njenim prostorima. Ili kako je to poslanik (Muhammed a.s.) lijepo rekao: ,,Niko od vas neće biti vjernik sve dok ne bude želio svome bratu ono što sebi želi.”


Autor teksta na iftaru u Petnjici: Esko Plunac, Seyran Mirzazada, Azad Nagijev, Božidar Proročić, Isljam Ćeman i Mersad Čolović

VRHOstali prilozi:
» NEKA NAMA NAŠIH KOMŠIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 06. July 2022 16:06
» TEMELJNI UGOVOR POLITIČKA PREVARA NEGATORA DRŽAVE CRNE GORE
Božidar Proročić | 06. July 2022 13:27
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
16. June 2022 14:03
» PUTINOVI "SNOVI" O UKRAJINI
27. April 2022 13:54
» UKRAJINSKA ODBRANA I USKRSNUĆE
25. April 2022 13:34
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif