Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Nastoje promijeniti karakter rata
MONTIRANE OPTUŽNICE TUŽILAŠTVA BIH PO NAČELIMA SANU MEMORANDUMA II
Procitaj komentar

Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 22. February 2022. 15:02:20
ELMEDINA MUFTIĆ: Tužilaštvu BiH ne predstavlja problem negiranje genocida, unatoč nametnutom Zakonu o zabrani negiranja genocida od strane Visokog predstavnika u BiH, ne smeta im ni veličanje ratnih zločinaca, ni u njihovu (ne)čast iscrtani murali na ulicama BiH, ne smeta im antiustavno djelovanje Dodika i Čovića, ne smeta im ni secesionistička politika ovog srpsko-hrvatskog dvojca, ali im smeta riječ Bošnjaka, izgovorena u borbi za interpretaciju istine o agresiji i genocidu, u očuvanju kulture sjećanja na časnu Armiju R BiH, smeta im državotvorni elemenat u BiH koji svojim djelovanjem nastoje zastrašiti, ušutjeti, kako bi se Memorandum II SANU-a mogao u tišini provesti do kraja, i konačnog nestanka Bošnjaka i podjele Bosne. Što im nikad neće poći za rukom, jer smo mi, kćeri i sinovi Bosne, i od jačih uspjeli odbraniti Bosnu i Bošnjake.
Prva od šest tačaka Memoranduma II SANU-a, glasi:
Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju;

Uveliko je u pravosudnom sistemu BiH na snazi provedba prve tačke iz Memoranduma II SANU-a, po kojoj se procesuiraju, hapse i na kraju sude i osuđuju pripadnici Armije R BiH. Svi znamo ko je u ovoj državi bio agresor, ko je planirao, izvršio, uklonio dokaze i na kraju ko negira genocid. Znamo i to ko su žrtve genocida, sve to je utvrdio Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Den Hagu. Te pravosnažinim presudama vojni i politički vrh srpskog naroda osudio za genocid, a vojni i politički vrh hrvatskog naroda za UZP sa presuđenom odgovornošću R Hrvatske za umješanost u međunarodni sukob na teritoriji R BiH, te R Srbiju osudio kao jedinu državu na Svijetu za nesprječavanje genocida.

Međutim, tu priča ne prestaje, nego se preko okupiranog Tužilaštva BiH, podizanjem optužnica protiv generala, komandanata, boraca Armije R BiH, nastoje izjednačiti strane, umanjiti odgovornost onih koje je Međunarodni sud proglasio krivim, te poslati jasna poruka budućim generacijama koje će morati ponijeti sudbinu življenja na ovoj vjetrometini bosanskoj, gdje nikad nije prestao, niti će ikada prestati interes komšija sa Istoka i Zapada za teritorijom BiH.

Osim što provode Memorandum II SANU-a, te nastoje promijeniti karakter rata, iz agresije u građanski rat, nastoje staviti znak jedankosti između onih koji su okupirali dijelove R BiH, izvršili etničko čišćenje, izvršili genocid i zločine protiv čovječnosti, a u cilju nestanka Bošnjaka kako bi stvorili uslove za podjelu Bosne i onih koji su branili svoju Domovinu, živote svojih porodica i svih građana R BiH, te njezin suverenitet i integritet.

Montiranim optužnicama Tužilaštva BiH, nastoji se obeščastiti najčasnija institucija i hiljadugodišnjoj državnosti bosanskoj, Armija R BiH, njezinim časnim pripadnicima obezvrijediti borbu, najčasnijoj generaciji koja je ikada hodila ovim tlom pogeti kičmu i na kraju poslati poruku Bošnjacima.

Da Bošnjaku nije dozvoljeno pružiti otpor agresorima, da je Bošnjaku zabranjeno osnovno ljudsko pravo, pravo na odbranu, da će Bošnjak biti procesuiran samo zato jer nije pristao biti jedna od inih bošnjačkih žrtava u hiljadu masovnih grobnica, jer nije dozvolio da se do kraja dovede biološko uništenje Bošnjaka, da se nastavi sliovanje Bošakinja, da se R BiH pretvori i najveći koncentracioni logor u Svijetu i na kraju najveće stratiše.

Bošnjaci su narod kome je Skupština UN, Rezolucijom 713 uvela embargo na uvoz oružja i samim time nam onemogućila da se odbranimo, unatoč tome, Bošnjaci su uspjeli da se odbrane, da slome jednu od vodećih vojnih sila u Europi, a da iz naroda stvore Armiju R BiH, koja je postala respektabilna vojna snaga, čije postojanje je osvjetlalo obraz civilizacije. Pripadnici Armije R BiH, nisu čili ratne zločine, i ako je bilo pojedinačnih ispada, koji su u vremenu agresije procesuirani i osuđeni, ali nikad nisu postojali planovi, niti naređenja da se izvrše bilo kakvi zločini, što se danas uveliko nastoji dokazati suprotno.

Montiranim optužnicama Tužilaštva BiH, nastoji se obeščastiti najčasnija institucija i hiljadugodišnjoj državnosti bosanskoj, Armija R BiH, njezinim časnim pripadnicima obezvrijediti borbu, najčasnijoj generaciji koja je ikada hodila ovim tlom pogeti kičmu i na kraju poslati poruku Bošnjacima.
Pripadnici Armije R BiH su branili sve njezine građane, i ako su mnogi od njih bili preživjele žrtve genocida, mnogima su ubijene porodice, ali im nije ubijena vojnička čast i bošnjačko dostojanstvo.
Dok se u ladicama Tužilaštva BiH skrivaju predmeti po kojima bi se trebali procesuirati oni koji su planirali,naredili i izvršili genocid, kao i zločine protiv čovječnosti, dok se iz pojednihi zatvora koje kontrolišu agresorski režimi na slobodu puštaju presuđeni ratni zločinci, koji su trebali da odsluže zatvorske kazne, dok se hiljade ratnih zločinaca i danas smije žrtvi u lice, dotle Tužilaštvo BiH procesuira pripadnike Armije R BiH, ulažući maksimalan napor da ih se osudi, kako bi se izjednačile strane, kako bi se promijenio karakter rata, kako bi se proveo Memorandum II SANU-a i kako bi se u bošnjačkom biću slomio otpor, odnosno kako bi se obezvrijedila borba, obeščastila žrtva i omrznula država.

Tužilaštvu BiH ne predstavlja problem negiranje genocida, unatoč nametnutom Zakonu o zabrani negiranja genocida od strane Visokog predstavnika u BiH, ne smeta im ni veličanje ratnih zločinaca, ni u njihovu (ne)čast iscrtani murali na ulicama BiH, ne smeta im antiustavno djelovanje Dodika i Čovića, ne smeta im ni secesionistička politika ovog srpsko-hrvatskog dvojca, ali im smeta riječ Bošnjaka, izgovorena u borbi za interpretaciju istine o agresiji i genocidu, u očuvanju kulture sjećanja na časnu Armiju R BiH, smeta im državotvorni elemenat u BiH koji svojim djelovanjem nastoje zastrašiti, ušutjeti, kako bi se Memorandum II SANU-a mogao u tišini provesti do kraja, i konačnog nestanka Bošnjaka i podjele Bosne. Što im nikad neće poći za rukom, jer smo mi, kćeri i sinovi Bosne, i od jačih uspjeli odbraniti Bosnu i Bošnjake.

Sve dok je pravosudni sistem BiH u rukama onih koji su sljedbenici agresorske ideologije, Bošnjaci će imati embargo na pravdu u miru, kao što su u vremenu agresije imali embargo na oružje i odbranu.
U vremenu agresije smo dokazali da se i goloruki možemo odbraniti, u vremenu mira moramo dati sve od sebe da odbranimo čast Armije R BiH i njezinih pripadnika, kao najčasnije generacije u historiji Bosne.

VRHOstali prilozi:
» VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. November 2022 17:43
» MA, KONTAJU ONI!
Dr. Mesud A. Ramić | 28. November 2022 21:53
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
Ostali prilozi istog autora:
» ALMIN PREZIR
27. May 2022 00:49
» VOJINOVE PATETIČNE MANTRE
21. April 2022 13:50
» INTELEKTUALNI SNOBOVI I DEMAGOZI
31. January 2022 13:01
» MI PAMTIMO HEROJE - MUDERRIS
22. January 2022 23:58
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
17. November 2021 16:59
» BOŠNJACIMA JE BOSNA SVE ŠTO IMAMO
03. November 2021 16:35
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif