Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AHMETOVIĆ - IZVJESTIOC BUNDESTAGA: MORAMO RADITI ZAJEDNO DA BIH PRISTUPI NATO-U
Procitaj komentar
Autor: Fena
Objavljeno: 04. February 2022. 22:02:22
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš razgovarali su danas u Sarajevu s izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan Adisom Ahmetovićem.

Zvizdić je nakon sastanka izjavio novinarima da su upoznali Ahmetovića o njihovom viđenju aktuelne političke, ekonomske i društvene situacije u BiH, za koju su konstatovali da je vrlo složena, puna izazova.

- Na kraju smo se složili da je neophodno što prije sve procese vratiti u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i zakona BiH, osigurati mir i stabilnost u BiH, što bi nam omogućilo dalji ekonomski razvoj, bolju socijalnu situaciju i što bi zaustavilo odlazak mladih, koji je po našem zajedničkom mišljenju jedan od ključnih ili najvećih i političkih, makroekonomskih problema s kojima se suočava BiH, - istaknuo je Zvizdić.

Znamo, dodao je on, da Njemačka ima jednu vrstu dominantne i liderske pozicije u okviru Evropske unije, zajedno s njenim evropskim partnerima i „zbog toga očekujemo njen snažniji angažman na deeskalaciji situacije u BiH, kao i u čitavom regionu“.

- Očekujemo korektnije odnose između zemalja zapadnog Balkana, koji su bazirani na međusobnom poštovanju, resprektu i međusobnom reciprocitetu, a unutar BiH da se zaista istinski držimo dejtonske strukture, Dejtonskog mirovnog ugovora, Ustava BiH, važećih zakona i strategija BiH - kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Po njegovim riječima, jedna važna strategija o kojoj su upoznali Ahmetovića, je i Strategija vanjske politike BiH u kojoj su definirana dva ključna vanjskopolitička cilja, a to su evrpske integracije i NATO intergacije.

- Svi pozivamo da se vratimo realizaciji tih ciljeva, koji će Bosni i Hercegovini donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet. Ahmetovića doživljavamo kao iskrenog partnera koji nam u realizaciji takvih ciljeva, imajući u vidu snagu zemlje koju predstavlja, može značajno pomoći, - zaključio je Zvizdić.Izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan Adis Ahmetović je kazao da je, prije nego što je došao u Sarajevo, bio i u Srbiji.

- Tamo sam se, također, uvjerio u ono što sam vidio i ovdje i o čemu smo se dogovorili na današnjem sastanku, a to je da je Parlament navjeći i najjači ustavni organ koji se mora poštivati i jačati, - kazao je Ahmetović.

Istaknuo je da je jedini put BiH, pravi put, put prema EU.

- Na tom putu moramo zajedno ujedinjenim snagama raditi i nastojati da ojačamo Parlament i njegovo funkcioniranje. Drugi zajednički cilj je pristup NATO-u, koji je veoma bitan, jer je to osnova za saradnju BiH i EU u ovom jednom teškom vremenu u kojem se dešavaju razna politička previranja. Prisutna je prilična nesigurnost i u Ukrajini i u BiH. Moramo raditi da postignemo taj cilj, a to je pristup NATO savezu, - istaknuo je Ahmetović.

Po njegovim riječima, treća tačka, koja je najvažnija, su izbori u oktobru koji će biti održani.

- Održavanje demokratskih izbora je dokaz da je BiH stabilna, mirna i demokratska zemlja, a to je ono što je najvažnije u ovom trenutku. Na tom putu BiH može računati na punu podršku EU, SR Njemačke, ali i visokog predstavnika. Nemojte da izostavimo iz vida i situaciju koju moramo popraviti u oblasti socijalne nepravde, privrednog, odnosno ekonomskog porasta i stvaranja bolje perspektive za mlade u ovoj zemlji kako bi ostali u njoj, - kazao je Ahmetović.

(Foto: Screenshot)

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif