Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Izdaja ima sto lica, a čovjek koji je izdao samo jedno
DODIK MORA ODGOVARATI ZA VELEIZDAJU
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 30. December 2021. 13:12:12
Ne može se izmjeriti nikakvom mjerom zdravog razuma koliko je ovaj zdrav luđak, neotesani primitivac, nanio zla svom i drugom narodu. Sigurno je da se mnogi od nas ali i u svijetu u čuđenju i pitaju kako neko takav može predstavljati državu. Sramoti i sebe i nas. I nisam jedini koji se naježi kad ga pri obraćanju zovu gospodinom, jer u njemu ima svega više, nego gospoštine.


ZIJAD BEĆIREVIĆ: Veleizdaja je politički delikt usmjeren protiv sigurnosti države i predstavlja teško kazneno djelo prema vlastitoj državi. To je djelovanje protiv svoje zemlje, pokušaj njenog rušenja, državni udar, suradnja sa inostranim agresorom, odavanje vojnih i državnih tajni. Mnoge zemlje u svijetu štite se posebnim zakonom protiv izdaje i veleizdaje. U Sjedinjenim državama i Australiji postoji savezni i državni zakon protiv izdaje, a maksimalna kazna je doživotni zatvor.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom stupanja na dužnost člana Predsjedništva BiH dao je Zakletvu kojom se zakleo na vjernost i odanost državi BiH kao i druga dva člana Šefik Džaferović i Željko Komšić, ali je nije ispoštovao, okrenuo se protiv vlastite države BiH i prekršio je, što se smatra činom veleizdaje. Prekršio je ne samo Ustav, već i druge obaveze na koje se zakleo da će ih izvršavati i poštovati. Ako ih ne poštuje prvi dužnosnik, prva ličnost države, šta očekivati od drugih. U zapadnim zemljama svijeta, po engleskom zakonu, veleizdaja je rigorozno kažnjavana, što je zabilježeno i poznato od davnina. Zakletva data prilikom stupanja na dužnost člana Predsjedništva BiH, na koju je i Dodik dao prisegu, glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cjelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.”
Postoje brojni dokazi i potvrde da je Dodik kao član Predsjedništva BiH i kao predsjedavajući prekršio i krši Zakletvu po više osnova i na više načina:

- ne obavlja posao odgovorno i savjesno, već ga suprotno tome opstruira, profaniše, blokira rad državnih organa, ruši ustavni sistem države, prijeti secesijom
- ne provodi Okvirni sporazum za mir i njegove anekse (sprečava povrat prognanih, pokreće vraćanje važnih državnih nadležnosti na entitet Rs, prijeti secesijom…)
- ne štiti niti unapređuje ljudska prava i slobode, već ih pripadnicima manjina sputava, ograničava, onemogućuje
- ne samo da ne brine o interesima i ravnopravnosti svih naroda, već Bošnjake drži obespravljenim, potlaćenim kao građane drugog reda, nepoželjnim…

Sve ovo je dobro poznato predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, bh pravosuđu, i za svaku prekršenu zakletvu postoji set argumenta na osnovu kojih je trebalo niz puta do sada zatražiti Dodikov opoziv i pozvati ga na odgovornost. Zadnjih mjeseci širom svijeta se govori o njegovim antidržavnim postupcima, prijetnji secesijom, sa kojim izaziva krizu u zemlji i regionu, što predstavlja rušenje ustanog poretka i čin veleizdaje, samo se Tužiteljstvo BiH još snebiva i umjesto da energično i preventivno djeluje tek zadnjih dana preduzma neke radnje koje su spore, neodlučne i ne ulivaju povjerenje. U bivšoj Jugoslaviji se za psovanje države slalo na “odmor” nekoliko mjeseci, a kod nas ruše državu i nikom ništa.

Nakon usvajanja Zaključaka na Narodnoj skupštini Rs održanoj 10.10.2021. o vraćanju nadležnosti sa BiH države na entitet Rs, što je izazvalo najveću političku i ustavnu krizu u BiH, Tužilaštvo BiH je tek nakon dva mjeseca počelo saslušanje svjedoka, mada se trebalo dogoditi da neki, prije svega Milorad Dodik, budu pozvani mjesecima i godinama ranije radi otvorenog djelovanja protiv BiH države. Kao član Predsjedništva i u mandatnom periodu predsjedavajući Predsjedništva BiH, u skladu sa Zakletvom koju je dao, Dodik je bio dužan da državu koju predstavlja brani od napada iz vana iznutra, a predstavio se kao njen ljuti neprijatelj i u zavjeri sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, čini sve da je oslabi i sruši. Zato Dodik i ne samo on moraju odgovarati za rušenje ustavnog poretka, korupciju i veleizdaju.

Ne može se izmjeriti nikakvom mjerom zdravog razuma koliko je ovaj zdrav luđak, neotesani primitivac, nanio zla svom i drugom narodu. Sigurno je da se mnogi od nas ali i u svijetu u čuđenju i pitaju kako neko takav može predstavljati državu. Sramoti i sebe i nas. I nisam jedini koji se naježi kad ga pri obraćanju zovu gospodinom, jer u njemu ima svega više, nego gospoštine.

Veleizdaja je politički delikt usmjeren protiv sigurnosti države i predstavlja teško kazneno djelo prema vlastitoj državi. To je djelovanje protiv svoje zemlje, pokušaj njenog rušenja, državni udar, suradnja sa inostranim agresorom, odavanje vojnih i državnih tajni. Mnoge zemlje u svijetu štite se posebnim zakonom protiv izdaje i veleizdaje. U Sjedinjenim državama i Australiji postoji savezni i državni zakon protiv izdaje, a maksimalna kazna je doživotni zatvor.

Veleizdajnik je osoba koja je počinila veleizdaju. Čin veleizdaje u BiH počino je Milorad Dodik, član Predsjedništva i ranije predsjedavajući BiH. Dodik je uz to, sa još nekima, odgovoran i za blokadu rada državnih organa, napad na ustavni poredak zemlje, kriminal i korupciju, ali se optužba nakon godina oklijevanja, prije svega treba usmjeriti na čin veleizdaje i korupciju.

Dodik i njegova svita dijele narode, siju mržnju, pljuju na državu, krše Ustav i odredbe Dejtonskog sporazuma, izazivaju ustavnu krizu, ponižavaju bošnjačke žrtve genocida i sve to prolazi nekažnjeno. Ovakve pojave u svakoj državi svijeta budu u korijenu sasječene, odmah sankcionisane, a izazivači maknuti sa političke scene, a u BiH postaju još opasniji i dominantniji. I dugo su to mešetari i birokrate EU zvali retorika i upućivali na besmisleni dijalog, dok njima nije počelo udarati u glavu, da shvate da je to opasna duboka politika.

Dodidikov napad na državu BiH i njen ustavni poredak traje više godina. Intenziviran je zadnje dvije godine u zavjeri sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a donošenjem Zaključaka o vraćanju nadležnosti sa države na entitet izravno je udario na ustavni poredak u BiH izazvao ustavnu krizu.

Podsjećamo da je Dodik još 4.5.2007.g. kad je bio predsjednik vlade Rs najavio da će Vlada Rs pokrenuti inicijativu za ukidanje saglasnosti na prenos nadležnosti Rs na BiH. U avgustu 2008.g. pri susretu sa ruskim ambasadorom K. Šuvalovim i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Dodik je izjavio: “Nemam osjećaj za bosanski patriotizam”, “BiH je kočnica u razvoju Rs”, i na svakom narednom istupu nastavio da blati BiH i pljuje po njoj. U avgustu 2008. otvoreno zagovara seperatizam i otcjepljenje i nagovara Hrvate da se otcijepe, a u novembru 2008. najavljuje provođenje dogovora iz Pruda (o imovini, popisu, povratku i ustavnoj reformi) i traži podjelu imovine po “teritorijalnom i funkcionalnom principu”. Tokom januara 2009. najavljuje traženje povrata otetih nadležnosti i na sjednici Narodne skupštine Rs održanoj 28.12.2009. otvoreno prijeti referendumom o nezavisnosti Rs, što je bilo njegovo predizborno obećanje. U maju 2009. Dodik napada Tužilaštvo BiH, OHR, zaključima NS vraća 68 prenesenih nadležnosti, čemu se suprostavljaju PIC i visoki predstavnik V. Inzko. U izjavi za list “Danas” iste godine najavljuje “da će RS nakon oktobarskih izbora učiniti možda isto što i Albanci Kosova”, što ponovo potencira jula 2010. Istim slijedom nastavlja konstantno izazivati i provocirati izjavama - da je iz Rs a ne iz BiH, da BiH ne priznaje, ne voli je, da nije ni trebala biti formirana, da će se BiH raspasti na sastavne dijelove, zanemarujući činjenicu da od nje živi, nju predvodi, njoj predsjedava…Nastavlja s prijetnjama za ukidanje Tužilaštva BiH, negairanjem Ustavnog suda BiH, podrivanjem i ukidanjem oružanih snaga BiH, širenjem straha i panike. Negira Srebrenički genocid, vrijeđa žrtve genocida i članovima njihovih porodica posipa sol na rane. Populariše i nagrađuje osuđene zločince. Ne priznaje NATO, EU, OHR, ignoriše i ismijava međunarodnog predstavnika, ne priznaje Haški sud, ni Presude sudova.. Najavljuje da će zabraniti djelovanje Suda BiH i prenijeti nadležnost na entitet Rs. Sve to vodi BiH državu u najveću političku i institucionalnu krizu od prestanka rata. Dodik je time uspio potpuno okrenuti priču - umjesto da se govori o ukidanju Rs javlja se strah da bi moglo doći do raspada države BiH, što se po mišljenju većine ne može dogoditi bez rata. U tome mu uz blagoslov iz Srbije i Rusije zdušno asistiraju i Čović, i Milanović, i Orban, i Janša, mada je na Balkanu i bez pajdaša dovoljan samo naš laktaški seoski lola, da u Vrbas gurne kola.

Pravosuđe BiH je na potezu, na potezu je Tužilaštvo BiH. Ali to bh pravosuđe ne može samo. Potrebna je podrška i nadzor međunarodnih faktora. Ako se ne zaustavi secesija, brzo ne okonča ustavna kriza u koju je BiH gurnuta, ne sankcioniše Dodik za veleizdaju, korupciju i rušenje ustavnog poretka može se svašta dogoditi, čak i ono najtragičnije i najposljedičnije. Ono što posebno boli i izaziva nezadovoljstvo bh građana je to što iz EU, SAD, međunarodne zajednice nije preduzeto još ništa konkretno da se Dodik i njegova svita zaustave i sankcionišu i maknu sa političke scene, osim verbalnih prijetnji, nevještog posredovanja koje vodi u pogrešnom smjeru i najave sankcija.

Milorad Dodik je danas jedinstven državnik u svijetu, čelnik države, koji je najveći neprijatelj svojoj državi. Ako to nije veleizdaja, ako on nije izdajnik, ako to što je učinio i što čini nije za osudu i sankcije, onda ne znamo šta bi drugo to moglo biti u bilo kojoj zemlji na svijetu? Izdaja svoje zemlje za onog ko je vodi i predstavlja je eksces bez presedana.

VRHOstali prilozi:
» DA LI SE MOŽE ILI TREBA ZABORAVITI?
Mr. Milan Jovičić | 07. February 2023 17:25
» LJUBOMORA
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2023 15:41
» BOŠNJACI MOJI, JE LI ABJURACIJA NAŠA SUDBINA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. February 2023 13:08
» SLAMANJE NESALOMLJIVIH
Mr. Ekrem Tucaković | 04. February 2023 20:57
» IZVINJENJE DŽELATU SVOM
Muhamed Mahmutović | 04. February 2023 20:42
» RIJEČ PO RIJEČ - REČENICA
Mehmed Meša Delić | 03. February 2023 20:32
» HAFIZ AMIR EF. MAHIĆ - KOZARAČKI IMAM, LAVLJEG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. February 2023 13:53
» HAFIZ AMIR EF. MAJIĆ - NA ISTINI NE STOJITE SAMI
Elmedina Muftić | 03. February 2023 13:43
» BOSNO I HERCEGOVINO, DOMOVINA MOJA PONOSNA I PRKOSNA!
Mr. Milan Jovičić | 02. February 2023 17:26
» HIDŽAB
Elmedina Muftić | 31. January 2023 15:12
» KO SU OSTALI?
Dr. Mesud A. Ramić | 30. January 2023 20:17
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
Suad Karamustafić | 30. January 2023 12:35
» O OVOME GUS(L)ARI HISTORIJE NE GUSLAJU
Mehmed Meša Delić | 29. January 2023 23:46
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. January 2023 06:50
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić | 25. January 2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta | 25. January 2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25. January 2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25. January 2023 03:48
» POVIJEST KOJA SE PONAVLJA U VIDU NACISTIČKIH APETITA PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2023 18:59
Ostali prilozi istog autora:
» RUŠENJE SUVERENITETA DRŽAVE BIH
21. January 2023 13:52
» RASPRODAJA BH SOCIJALDEMOKRATIJE
13. January 2023 13:37
» ŠIRENJE EVROPSKE UNIJE
16. December 2022 12:40
» HAJKA NA ALKALAJA
07. November 2022 15:10
» CHRISTIAN SCHMIDT NIJE BOG
06. September 2022 19:13
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif