Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DEJTONSKA ORGANIZACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ODGOVORNA JE ZA BLOKADU DRŽAVE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. November 2021. 16:11:33


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 22. novembra 2021. godine, povodom parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je neophodno da u skladu sa pozitivnim vrijednostima međunarodnih konvencija dođe do otklanjanja posljedica progona i genocida nakon utvrđenih historijskih činjenica čime bi bila otklonjena svaka mogućnost blokade funkcioniranja države od strane bilo koga.

- Mi danas 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma živimo otvoreni pokušaj provođenja secesije od strane dijela bosanskih Srba, koje predvodi Milorad Dodik, koristeći mehanizme blokade države koje im je dao na raspolaganje ovaj mirovni sporazum i institucije entiteta RS koji je uspostavljen ovim mirovnim sporazumom.

Naša je obaveza, danas više nego ikada, da ukažemo da je Dejtonski mirovni sporazum dao mehanizme blokade i jedan cijeli entitet jednom narodu čije su vođe 1992. godine pokušale podjelu Bosne i Hercegovine, koji su kasnije presuđeni za teške ratne zločine i genocid.

Danas se mehanizmi blokada iz Dejtonskog mirovnog sporazuma koriste u jednom entitetu i jednom narodu da ugroze funkcioniranje države čime ugrožavaju mir i stabilnost. Bosanski Srbi okupljenih oko Milorada Dodika koristeći mehanizme veta u odlučivanju u državnim organima i koristeći mehanizme u entitetu RS, gdje su iz odlučivanja isključili sve druge građane osim bosanskih Srba pravoslavca, ponovo pokušavaju podjelu Bosne i Hercegovine kao i njihovi sunarodnjaci 1992. godine.

Dejtonska organizacija Bosne i Hercegovine, koja je nametnuta silom ranije međunarodno priznatoj Republici Bosni i Hercegovini, omogućila je bosanskim Srbima današnju blokadu Bosne i Hercegovine. Da je Dejtonski mirovni sporazum kreiran na bazi pozitivnih vrijednosti međunarodnih konvencija danas ne bismo bili u ovakvom stanju i ne bi postojala mogućnost za blokadu države.

Rezolucija Generalne skupštine UN-a o odgovornosti država za međunarodne protivpravne radnje usvojena na 56. zasjedanju Generalne Skupštine UN 2002. godine. u članu 41. stav 2. kaže: “Nijedna država neće priznati kao zakonitu situaciju koja je nastala ozbiljnim kršenjem imperativnih normi međunarodnog prava, niti će pružati pomoć ili održavati takvo stanje.” Zločin genocida predstavlja kršenje imperativnih normi međunarodnog prava, jer predstavlja kršenje UN Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Zločin genocida u Bosni i Hercegovini je utvrđen u presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Ovi sudovi su utvrdili ko su počinioci i ko su žrtve genocida.

Neophodno je da u skladu sa ovim pozitivnim vrijednosti dođe do otklanjanja posljedica progona i genocida nakon utvrđenih historijskih činjenica, te da se otkloni svaka mogućnost blokade funkcioniranja države od strane bilo koga.

Ukoliko se ova historijska nepravda ne otkloni, ukoliko se ova blokada nastavi ili se u budućnosti bude ponavljala ionako radikalizirano društvo će se dodatno radikalizirati do mjere da se neće moći kontrolirati čime će neminovno doći do ugrožavanja mira i stabilnosti.

Daytonski sporazum 1995.
/Ilustracij: Šukrija Meholjić/Ostali prilozi:
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
21. January 2022 16:45