Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec
STRAH, KOSA, ČEKANJE
Procitaj komentar
Autor: Aida Klanco Mrković
Objavljeno: 10. November 2021. 14:11:33


Strah
«Zašto si tako ružno obučena i tužna», upita me drugarica gledajući me u oči zabrinuto. «Krijem se od straha», odgovorih joj.

Gleda u mene sažaljivo, pravi se da me razumije, a ja znam da joj baš ništa nije jasno. Nisam se ni potrudila objasniti joj.

Oblačim ružne košulje na sebe i svaki dan ih mijenjam. Sreću prikrivam sa zabrinutim izrazom na licu. Glumim u svom izmišljenom filmu glavnu ulogu i ide to meni od ruke. Kruži strah oko mene, ali me ne dotiče. Ne može me prepoznati, jer on je izbirljiv, više voli ljepotu i sreću. On bi da te svaki dan čopka pomalo, dok ti ne napravi duboku ranu koja zacijeliti ne može. Zato se ja od njega branim ružnim, zavaravam mu trag, kradem mu vrijeme i šetam mu se ispred nosa. Ponekad u mraku dok se vraćam kući okrzne me strah po lijevoj ruci toliko jako baš do suza. Šta s njim tada bude ne znam. Možda umre, jer prepadne se on i mene.

Kosa
Čuči djevojčica pored trošne tarabe meni dobro znanog puta. U sebi ima sve boje vjetra. Koža joj je bilijedoružičasta. Njene zelene oči na trnutak me podsjetiše na tamnu boju nefrita. Izgledala je nemoćno tako sklupčana, a ujedno odvažno i samouvjereno.
,,Šta radiš tu"?, upitah je.

«Čekam poštara. Donijet će mi paket, eto da znaš. U paketu će biti moje stvari i lutka.Jedva čekam da je okupam. Nije dugo vremena niko o njoj brinuo. Sigurno joj kosu raščešljati neću moći», odgovori.
Drskost u njenom glasu zapara mi uši.

Odsjeci joj kosu makazama. I meni je tetka odsjekla moju lijepu kosu tupim makazama. Plakala sam. Plakat ćeš i ti, možda.

Čekanje
Opet budna naslonjena na drvo dočekujem zoru. Mirno je. Tišina.Volim gledati taj prizor kada dan nekom neopisivom brzinom porazi noć. U toj noći kada si podstanar šume misli ti nedaju smiraj, a san te davno već napustio, pa skoro nikako ne navraća. Ako bi slučajno navratio nije se dugo zadržavao, jer mu nije bilo udobno i žuljala ga je prostirka na kojoj sam ležala. Nisam ga tražila, a i zašto bih? Bilo mi je bolje bez njega. Imala sam donekle sve pod kontrolom. Nesmetano sam raširenih očiju vrebala puku neizvjesnost koja je izvirivala sa svih strana.

Tako krene taj dan u napetosti pa počne oživljavati moje misli sve do te mjere da sam čitko i jasno ispred sebe velikim slovima vidjela napisano - da je i zemlje na kojoj ležim strah. Lagano bez napora obgrlim rukama onoliko koliko mi pripada toga straha ispisanog na zemlji. Skvrčim se i čekam šta će mi reći. Pola dana osluškujem da mi ne promakne odgovor i ne mičem se.


Aida Klanco Mrković rođena je Vlasenici. Studirala je na Odsjeku za srpskohrvatski jezik, ali studije nije privela kraju. Dva puta je izvođena na strijeljanje. Objavila je zbirku kratkih priča «Tajne borove šume». Živi i piše u Brijesnici Maloj.

VRHOstali prilozi:
» SUSRET SA PJESNIKOM KEMALOM COCO
Zijad Bećirević | 09. April 2022 20:07
» U MELBOURNU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 05. March 2022 13:21
» OGLEDALO, OGLEDALCE, KAZUJEŠ LI NAM KRIVO?
Bošnjaci.Net | 09. February 2022 16:22
» DEMOGRAFSKI PROCESI U NASELJIMA NOVOG PAZARA
Azra Ličina Sinanović | 01. February 2022 19:35
» “VRZINO KOLO” BRAHA ADROVIĆA
B.net | 29. January 2022 20:13
» VJENČAVANJE POEZIJOM - OSVRT NA DJELO BILJANE HANDŽO
Said Šteta | 22. December 2021 15:39
» NADŽIVJETI KRAJ
Faruk Dizdarević | 07. December 2021 16:00
» UTOPLJENIK
Said Šteta | 01. December 2021 17:26
» STRAH, KOSA, ČEKANJE
Aida Klanco Mrković | 10. November 2021 14:55
» BELKISINA SUDBINA
Smaila Balić Rahmanović | 01. November 2021 18:22
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif