Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

THE ECONOMIST: SRBIJA SE UŽURBANO NAORUŽAVA, NJEZINI SUSJEDI UZNEMIRENI
Autor: B.net
Objavljeno: 31. October 2021. 21:10:50


Intenzivno naoružavanje srpske vojske tema je kojom se ovih dana pozabavio i ugledni The Economist. Srpske susjede uznemiruje kontekst u kojem se to naoružavanje događa.

Tabloidi pod Vučićevom kontrolom stalno podižu tenzije govoreći da je rat s kosovskim Albancima ili Hrvatima neizbježan, piše u tekstu The Economista

Istodobno, nacionalisti, uključujući ministra unutarnjih poslova Vulina, govore o stvaranju "srpskog svijeta" za koji se mnogi na Kosovu, u Crnoj Gori i u BiH boje da je tek drugo ime za Veliku Srbiju.

Tijekom nedavnog spora s Kosovom oko registarskih oznaka u rujnu, Srbija je podigla vojne zrakoplove u blizini granice i rasporedila oklopna vozila "kako bi zastrašila svog manjeg susjeda".

List piše da je Srbija od 2015. do 2021. povećala svoja ulaganja u obranu za oko 70 posto i sada iznosi oko 1,4 milijarde dolara godišnje. Rusija je također dala 30 tenkova i oklopnih vozila te prodala sustav protuzračne obrane, stoji u tekstu.

Srbija je kupila i kineske oklopne dronove, ruske helikoptere i francuski raketni sustav. Ministar obrane je ovog mjeseca najavio da Srbija pregovara o kupovini transportnih aviona i helikoptera od Airbusa.

Prošlog mjeseca stigla je vijest da je zemlja u pregovorima s Izraelom o protutenkovskim projektilima. Economist piše da bi se na popisu za kupovinu mogle naći i turske bespilotne letjelice, koje su korištene za "razorni učinak" u prošlogodišnjem porazu armenskih snaga u Nagorno-Karabahu u Azerbajdžanu.Nakon ratova 1990-ih vojni kapacitet Srbije je opao. No 2014. Vlada se odlučila ponovno naoružati. Ruska intervencija u Ukrajini pokazala je da era rata u Europi nije završila, a poplave u Srbiji te godine bile su "poziv za buđenje", kaže Daniel Schunter iz istraživačkog centra Balkanske sigurnosne mreže. Tada je otkriveno da zemlja jedva ima helikoptere za misije potrage i spašavanja.

Hrvatska je 2015. godine, također obnavljajući svoje oružane snage, zatražila od Sjedinjenih Država isporuku projektila koji bi, ako budu ispaljeni na Srbiju, mogli doprijeti duboko u srpski teritorij, piše Economist.

Ističu da su srpska ulaganja u sigurnost porasla u apsolutnim brojkama, dok je udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) od 2005. godine oko 2 posto, s obzirom da je BDP rastao paralelno s povećanjem investicija.

Podsjećaju na izjavu predsjednika Vučića da su srpska ulaganja u obranu kao "kikiriki" u odnosu na Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, te navode da Srbiju ne treba uspoređivati ​​s tim zemljama, već sa susjedima s kojima ima ratnu prošlost.

Srbija ima veći vojni proračun od Albanije, Bosne, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije zajedno, piše Economist.

Proračun je veći i od hrvatskog iz kojeg se upravo kupuju francuski avioni kako bi se obnovili "gotovo nepostojeći zračni kapaciteti", stoji u tekstu.

Vuk Vuksanović, istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku, rekao je za Economist da je stvarna važnost ponovnog naoružavanja zemlje politička, a ne vojna. Upadljivi poslovi s oružjem impresioniraju Vučićeve pristaše, koji visoko cijene oružane snage, stoji u tekstu.

Economist također ističe da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO saveza i da je "malo vjerojatno da će Srbija u dogledno vrijeme poslati svoje vojnike u akciju".

"Srbija ima odlične (iako diskretne) odnose sa NATO-om, a Amerika obučava srpske postrojbe. Kada imate jaku vojsku velike sile se prema vama odnose s poštovanjem", zaključuje Vuksanović, objavio je portal Autor: Siniša Malus, Tportal.Ostali prilozi:
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: