Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
ZA JEDINU NAM DOMOVINU I NJENE GRAĐANE, ZABORAVIMO LIČNE INTERESE!
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 04. October 2021. 14:10:11


Znam da su mediji i posebno televizija veoma moćno i uticajno informativno sredstvo za razno razne istine, obmane i laži i manipulaciju svojih čitalaca i gledaoca?

Po uzoru na Gebelsovu već doživljenu i preživljenu doktrinu, fabricirane laži sa prekrajanjem istine, mnogi naši mediji su se i zarazili istim ubitačnim sidromom zvani “ Gebelsova doktrina “.
Znam i svjedok sam upotrebe, bar na prostorima Hercegovine i Mostara, ubitačnim nacionalističkim pravopisima i jezicima, primjera radi “šagoljicom i gatalicom“!

Slušajući i gledajući imnoge informativne emisije, posebno razno-razne intervjue, forume i skupove po sistemu “Odgovorite ljudima“ ili Senadov Face to Face i dr. ne možemo se odati utisku, da često prizivaju svoje učesnike koji i nisu dorasli odgovarajućoj temi ili problematici.

Da li je cilj i svrha takvih emisija i medija da se samo nešto “otalja“ a koje poruke i kako će se javnost osjećati iza toga, manje im je važno nevodeći računa da se angažuju dobri i iskreni znalci naših sveukupnih društveno-političkih zbivanja?

Bezbroj je primjera za analizu svega navedenog, odvelo bi nas u široke i nepotrebne rasprave o tome “šta je starije, koka ili jaje“ i kraja ne bi bilo.

Međutim, samo bi se zadržao na posljednjim emisija Senada Hadžifejzovića, kojeg posebno cijenim i uvažavam, u njegovoj emisiji gdje je imao u dva navrata jednom goste gospodu Eleza i Mektića, naše parlamentarce, a u drugom slučaju sarajevsku trojku stranačku u vlasti, gospodu Konakovića, Fortu i Magazinovića iz stranaka tzv. opozicije probosanskih snaga.

Sadržaji i činjenice u razgovorima i postavljenim pitanjima akterima, jasno možemo ustanoviti i pitati se da li je gospodin Senad kao iskusni novinar i voditelj ovih emisija u svojstvu neprikoslovenog mentora i kreatora svih budućih izbornih zakona i promjena.

Osjećamo da bi on iskreno i znalački htio sve dobro saznati i oslušnuti njihova razmišljanja ko, šta i kako to sve ustrojiti i postići zadovoljavajuća riješenja, za dobrobit naše države i njenih građana.

Nastojao je Senad već ranije saznati i pojedine individualne ličnosti, kao pogodne osobe za naredne izbore, u cilju dobroga izbora i za naša nadanja u bolju budućnost.

Međutim, slušajući njegove goste i naše aktere u vlasti i parlamentarnim klupama, mogu se zaista konstatovati i neke njihove nadobudne ideje u trenutnoj vlasti u sarajevskom kantonu, kao da su oni jedini pokupili i prisvojili sva ovozemaljska znanja i potrebe za svoju vladavinu.

To što misle i rade na nivou svoga Kantona, ne znači da bi bilo veoma uspješno i za državni nivo iz razloga njihovog animoziteta i osjećaja da bi to mogli sve uraditi i bez većinskog dijela kod Bošnjaka.

Iako je gospodin Bakir Izetbegović u više navrata naglašavao da je i on i njegovi stranački kadrovi za “građanskiu opciju“ riješavanja ustavnog i izbornog statusa naše države u njenih Naroda, svi su ovi jarani i drugari ostali gluhi i nezainteresovani.Sigurni smo svi zajedno da je Bakir i njegovi stranački kadrovi, kao i stranka SDA u mnogo čemu u dosadašnjem period činili velike greške i na taj način ukorijenili i veliki animozitet drugih stranačkih kolega prema sebi i svome djelovanju, što bi sada i činilo veliku prepreku za saradnju i dalje zajedničko djelovanje po pitanju Ustavnih promjena i izbornoga zakona.

Bilo kako bilo, mi mostarci smo to najbolje i neposrednije godinama osjećali i doživljavali takva koaliciona djelovanja i neprimjerne rabote tih aktera, ali nikada ne bi smetnuli sa uma veličinu i značaj doprinosa naših Bošnjaka u odbrani domovine od silnih neprijatelja u doba agresije, sa istoka i zapada, kao i njihovog rušilačkog djelovanja u kontinuitetu postdejtonskog djelovanja i života u našoj zajedničkoj domovini.

Imajući u vidu da je ipak Bakir čelnik ili prvi u Bošnjaka, nije prihvatljivo i prilično da se Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini izuzme ili eleminiše u bilo kakvom pogledu.
Uvijek je nužno i potrebno istima ukazivati na greške i nadati se njihovog ispravnog odnosa i ponašanja prema državi i njenim građanima, kao i mogućnosti nužne saradnje i zajedničkog djelovanja na svim reformama i uspješnom ustroju svih riješenja prema mjeri i našim željama.

Kada se realno i istinski analiziraju i mnogi drugi razno stranački kadrovi i njihva sva negativna djelovanja, može se zaključiti da grešnika ima i više i kod drugih.

Siguran sam da je Mostar i njegova sudbima sa svim njegovim mnogim elementima i sadržajima veoma karakterističan primjer mnogih loših poteza i negativnosti, čija bi nas analiza daleko odvela.
Evo samo primjera radi, uvijek ističem firmu Aluminij, kao planetrni primjer pljačke i kriminala, čemu su mnogi darovali i svoj neposredni doprinos i time postali jedna od karika tog kriminalnog lanca.

Tako je za vrije svoje vladavine SDP-a i njegovih kadrova, dok je premijer vlade Federacije bio Nermin Nikšić, kao borac “ za državu i čovjeka “ lažno se deklarisao, činili su i najveće zlo.
Poznata je činjenica da je u dogovoru sa najvećim kriminalcem Mijom Brajkovićem i njegovim saradnicima, otjerao sve radnike srpske nacionalnosti bez i jedne dionice, bez obeštećenja ili nekih upravljačkih prava u djelovanju kao potencijalni dioničari.

Slučaj veoma poznat našoj javnosti, ali se zataškava i drug Nermin Nikšić se stavlja na čelo kolone ovih naprednih i patriotskih probosanskih snaga, a sav jad i bijeda, otrovne žaoke se upućuju prema Bakiru i njegovoj stranci.

Isto tako i ovaj akter emisije kod Senada, drug Saša Magazinović, istina kao veoma agilni parlamentarac, ali nikada, baš nikada kao pripadnik srpskoga roda nije digao svoj glas u starnci kojoj pripada i prema svome šefu Nikšiću, koji je učinio takav neprimjeran i gnusan potez u diskriminaciji radnika srpske nacionalnosti.

Bez obzira na sve ukazane činjenice a mnogo ih je , nužno nam je iskreno i istinsko zajedničko djelovanje u borbi protiv domaćih neprijatelja, koje namjerno bez gusala i orgulja nisam niti spomenuo ovom prilikom, kao i njihovih vanjskih naših susjeda i komšija, sa istoka i zapada, koji sun as u prošlosti zajednički i napadali, ali niti danas miruju u nasrtajima na naš suverenitet i integritet.

U zadnjem svome nastupu u Brčkom veoma je to lijepo istakao i Fahrudin Radončić, bez obzira na sve različitosti, neka interes države i Naroda bude visoko na prvom mjestu.

Saslušao sam, da upit Senadov ovoj trojci u emisiji, šta misle o ovakvome stavu gospodina Radončića, mišljenja su bila nečujna ili možda neprihvatljiva, ali ostavimo sve to našoj budućnosti.

VRHOstali prilozi:
» HITLER SA BLISKOG ISTOKA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04. December 2023 21:42
» NACIONALNA I DRŽAVOTVORNA SVIJEST BOŠNJAKA
Aziz Hurem | 04. December 2023 21:13
» JASTREBOVI U BOŠNJAKA, NA RESPIRATORIMA U ALUMINIJSKOJ FOLIJI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 04. December 2023 20:49
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2023 19:29
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
Elmedina Muftić | 29. November 2023 14:08
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
Sead Zubanović | 28. November 2023 16:07
» SVEČANA AKADEMIJA U FRANKFURTU - DIJAGNOZA I PORUKE BOŠNJACIMA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. November 2023 15:43
» ZAPOSTAVLJENA UKRAJINA-RAT I NEMOĆ U SJENI SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 17:42
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2023 16:06
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2023 13:04
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2023 12:44
» ŠOK
Aziz Hurem | 24. November 2023 14:29
» OTVORIMO „KRIMINALNU ALUMINIJSKU FOLIJU“, VRIJEME JE!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 24. November 2023 14:17
» IMA LI KRAJA STRADANJU NAPAĆENOG PALESTINSKOG NARODA?
Zijad Bećirević | 23. November 2023 17:28
» I „SKAJ“ APLIKACIJA JE „MAHSUZIJA“ BOŠNJACIMA
Sead Zubanović | 20. November 2023 15:52
» U SUSRET UNIJI BOŠNJAČKE DIJASPORE
Mr. sci. Džavid Begović | 20. November 2023 14:36
» SJEĆANJE NA PROŠLOST POGLED NA BUDUĆNOST-DAN SANDŽAKA DANAS
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. November 2023 23:09
» NARATIV ZDRAVOG RAZUMA I MORALNOG STAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. November 2023 13:15
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA SE TO VALJA IZA GRMA U MOSTARU?
01. November 2023 19:36
» KADIJA TE TUŽI, KADIJA TE SUDI
01. October 2023 13:07
» LIJEP TI JE OSMJEH, VUČKO NAŠ
23. August 2023 14:26
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif