Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
ZA JEDINU NAM DOMOVINU I NJENE GRAĐANE, ZABORAVIMO LIČNE INTERESE!
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. October 2021. 14:10:11


Znam da su mediji i posebno televizija veoma moćno i uticajno informativno sredstvo za razno razne istine, obmane i laži i manipulaciju svojih čitalaca i gledaoca?

Po uzoru na Gebelsovu već doživljenu i preživljenu doktrinu, fabricirane laži sa prekrajanjem istine, mnogi naši mediji su se i zarazili istim ubitačnim sidromom zvani “ Gebelsova doktrina “.
Znam i svjedok sam upotrebe, bar na prostorima Hercegovine i Mostara, ubitačnim nacionalističkim pravopisima i jezicima, primjera radi “šagoljicom i gatalicom“!

Slušajući i gledajući imnoge informativne emisije, posebno razno-razne intervjue, forume i skupove po sistemu “Odgovorite ljudima“ ili Senadov Face to Face i dr. ne možemo se odati utisku, da često prizivaju svoje učesnike koji i nisu dorasli odgovarajućoj temi ili problematici.

Da li je cilj i svrha takvih emisija i medija da se samo nešto “otalja“ a koje poruke i kako će se javnost osjećati iza toga, manje im je važno nevodeći računa da se angažuju dobri i iskreni znalci naših sveukupnih društveno-političkih zbivanja?

Bezbroj je primjera za analizu svega navedenog, odvelo bi nas u široke i nepotrebne rasprave o tome “šta je starije, koka ili jaje“ i kraja ne bi bilo.

Međutim, samo bi se zadržao na posljednjim emisija Senada Hadžifejzovića, kojeg posebno cijenim i uvažavam, u njegovoj emisiji gdje je imao u dva navrata jednom goste gospodu Eleza i Mektića, naše parlamentarce, a u drugom slučaju sarajevsku trojku stranačku u vlasti, gospodu Konakovića, Fortu i Magazinovića iz stranaka tzv. opozicije probosanskih snaga.

Sadržaji i činjenice u razgovorima i postavljenim pitanjima akterima, jasno možemo ustanoviti i pitati se da li je gospodin Senad kao iskusni novinar i voditelj ovih emisija u svojstvu neprikoslovenog mentora i kreatora svih budućih izbornih zakona i promjena.

Osjećamo da bi on iskreno i znalački htio sve dobro saznati i oslušnuti njihova razmišljanja ko, šta i kako to sve ustrojiti i postići zadovoljavajuća riješenja, za dobrobit naše države i njenih građana.

Nastojao je Senad već ranije saznati i pojedine individualne ličnosti, kao pogodne osobe za naredne izbore, u cilju dobroga izbora i za naša nadanja u bolju budućnost.

Međutim, slušajući njegove goste i naše aktere u vlasti i parlamentarnim klupama, mogu se zaista konstatovati i neke njihove nadobudne ideje u trenutnoj vlasti u sarajevskom kantonu, kao da su oni jedini pokupili i prisvojili sva ovozemaljska znanja i potrebe za svoju vladavinu.

To što misle i rade na nivou svoga Kantona, ne znači da bi bilo veoma uspješno i za državni nivo iz razloga njihovog animoziteta i osjećaja da bi to mogli sve uraditi i bez većinskog dijela kod Bošnjaka.

Iako je gospodin Bakir Izetbegović u više navrata naglašavao da je i on i njegovi stranački kadrovi za “građanskiu opciju“ riješavanja ustavnog i izbornog statusa naše države u njenih Naroda, svi su ovi jarani i drugari ostali gluhi i nezainteresovani.Sigurni smo svi zajedno da je Bakir i njegovi stranački kadrovi, kao i stranka SDA u mnogo čemu u dosadašnjem period činili velike greške i na taj način ukorijenili i veliki animozitet drugih stranačkih kolega prema sebi i svome djelovanju, što bi sada i činilo veliku prepreku za saradnju i dalje zajedničko djelovanje po pitanju Ustavnih promjena i izbornoga zakona.

Bilo kako bilo, mi mostarci smo to najbolje i neposrednije godinama osjećali i doživljavali takva koaliciona djelovanja i neprimjerne rabote tih aktera, ali nikada ne bi smetnuli sa uma veličinu i značaj doprinosa naših Bošnjaka u odbrani domovine od silnih neprijatelja u doba agresije, sa istoka i zapada, kao i njihovog rušilačkog djelovanja u kontinuitetu postdejtonskog djelovanja i života u našoj zajedničkoj domovini.

Imajući u vidu da je ipak Bakir čelnik ili prvi u Bošnjaka, nije prihvatljivo i prilično da se Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini izuzme ili eleminiše u bilo kakvom pogledu.
Uvijek je nužno i potrebno istima ukazivati na greške i nadati se njihovog ispravnog odnosa i ponašanja prema državi i njenim građanima, kao i mogućnosti nužne saradnje i zajedničkog djelovanja na svim reformama i uspješnom ustroju svih riješenja prema mjeri i našim željama.

Kada se realno i istinski analiziraju i mnogi drugi razno stranački kadrovi i njihva sva negativna djelovanja, može se zaključiti da grešnika ima i više i kod drugih.

Siguran sam da je Mostar i njegova sudbima sa svim njegovim mnogim elementima i sadržajima veoma karakterističan primjer mnogih loših poteza i negativnosti, čija bi nas analiza daleko odvela.
Evo samo primjera radi, uvijek ističem firmu Aluminij, kao planetrni primjer pljačke i kriminala, čemu su mnogi darovali i svoj neposredni doprinos i time postali jedna od karika tog kriminalnog lanca.

Tako je za vrije svoje vladavine SDP-a i njegovih kadrova, dok je premijer vlade Federacije bio Nermin Nikšić, kao borac “ za državu i čovjeka “ lažno se deklarisao, činili su i najveće zlo.
Poznata je činjenica da je u dogovoru sa najvećim kriminalcem Mijom Brajkovićem i njegovim saradnicima, otjerao sve radnike srpske nacionalnosti bez i jedne dionice, bez obeštećenja ili nekih upravljačkih prava u djelovanju kao potencijalni dioničari.

Slučaj veoma poznat našoj javnosti, ali se zataškava i drug Nermin Nikšić se stavlja na čelo kolone ovih naprednih i patriotskih probosanskih snaga, a sav jad i bijeda, otrovne žaoke se upućuju prema Bakiru i njegovoj stranci.

Isto tako i ovaj akter emisije kod Senada, drug Saša Magazinović, istina kao veoma agilni parlamentarac, ali nikada, baš nikada kao pripadnik srpskoga roda nije digao svoj glas u starnci kojoj pripada i prema svome šefu Nikšiću, koji je učinio takav neprimjeran i gnusan potez u diskriminaciji radnika srpske nacionalnosti.

Bez obzira na sve ukazane činjenice a mnogo ih je , nužno nam je iskreno i istinsko zajedničko djelovanje u borbi protiv domaćih neprijatelja, koje namjerno bez gusala i orgulja nisam niti spomenuo ovom prilikom, kao i njihovih vanjskih naših susjeda i komšija, sa istoka i zapada, koji sun as u prošlosti zajednički i napadali, ali niti danas miruju u nasrtajima na naš suverenitet i integritet.

U zadnjem svome nastupu u Brčkom veoma je to lijepo istakao i Fahrudin Radončić, bez obzira na sve različitosti, neka interes države i Naroda bude visoko na prvom mjestu.

Saslušao sam, da upit Senadov ovoj trojci u emisiji, šta misle o ovakvome stavu gospodina Radončića, mišljenja su bila nečujna ili možda neprihvatljiva, ali ostavimo sve to našoj budućnosti.

VRHOstali prilozi:
» VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. November 2022 17:43
» MA, KONTAJU ONI!
Dr. Mesud A. Ramić | 28. November 2022 21:53
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
Ostali prilozi istog autora:
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
13. November 2022 16:19
» PARLAMENTARNO POLITIČKO SMEĆE!
31. August 2022 21:35
» PO ČEMU SE TO RAZLIKUJEMO?
22. August 2022 13:45
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
15. August 2022 08:27
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif