Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IGK Saopćenje povodom odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida
RAMIĆ (IGK): CIVILIZACIJSKA ODLUKA UTEMELJENA NA PRESUDAMA MEĐUNARODNIH SUDOVA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. July 2021. 15:07:27
EMIR RAMIĆ: Svako negiranje genocida u Bosni i Hercegovini i Srebrenici mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida. Najčešće i motivi poricanja bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici su ideologija i politika, odnosno trud da se pojedinci, organizacije, a u nekim slučajevima i država Srbija, oslobode odgovornosti, a samim tim i moralno-političkih posljedica vlastitog učešća u genocidu.


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Ova civilizacijska odluka je utemeljena na presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Bosni i Hercegovini, odnosno genocida u Srebrenici. Ova ljudska odluka je takođe utemeljena na naučno istraživačkim činjenicama velikog broja najistaknutijih svjetskih istraživača i istraživačkih institucija. Duboko humna odluka je na kraju utemeljena i na odlukama velikog broja parlamenta država u čitavom svijetu.

Negiranje genocida uzrokuje patnju preživjelim žrtvama i njihovim porodicama i onemogućava izgradnju mira, stvaranje povjerenja, potiče podjele i otežava proces evroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine.

Naši postupci ne mogu da vrate one koji su ubijeni u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, niti mogu izbrisati sva stradanja uzrokovana genocidom, brutalnim etničkim čišćenjem, opsadom civilnog stanovništva, koncentracionim logorima i kućama za silovanje, jer sve se to dešavalo u srcu Evrope i u vrijeme globalnog mira. Međutim, ono što možemo i što smo dužni učiniti jeste da omogućimo krivično sankcionisanje onih koji su počinili ova gnusna djela tokom agresije i genocida u Republici Bosni i Hercegovini te onih koji poriču da se ovaj genocid desio.

Svako negiranje genocida u Bosni i Hercegovini i Srebrenici mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida. Najčešće i motivi poricanja bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici su ideologija i politika, odnosno trud da se pojedinci, organizacije, a u nekim slučajevima i država Srbija, oslobode odgovornosti, a samim tim i moralno-političkih posljedica vlastitog učešća u genocidu.

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida daje veliki doprinos podizanju svijesti protiv negiranja genocida i tako čini prvi korak ka prevenciji budućih genocida u Bosni i Hercegovini.

Krivično sankcionisanje bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici nije samo obaveza po sudskim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova, nego i uslov za izgradnju otvorenog i pravednog društva u Bosni i Hercegovini. Svako negiranje bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici predstavlja neprihvatljivo i nedopustivo ugrožavanje mira, slobode i sigurnosti naroda i građana Bosne i Hercegovine. Svaka rehabilitacija ideja i ideologija koje opravdavaju genocid i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji moraju biti kažnjeni.

Uz uvjerenje da smo na putu ka zaštiti ljudskih prava, dostojanstva svakog čovjeka i promocije univerzalnih prava građana i naroda Bosne i Hercegovine izražavamo zahvalnost i poštovanje prema odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, piše u saopćenju koje je potpisao Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
» DESETA GODIŠNJICA SMRTI BH. KNJIŽEVNIKA NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:28
Ostali prilozi istog autora: