Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježena 30.godišnjica osnivanja Pariotske lige Općine Vogšća
IMA DOVOLJNO PATRIOTA KOJI ĆE ZNATI BRANITI BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 15. June 2021. 21:06:20


Prigodnim programom ispred Spomen obilježja Patriotske lige, u haremu Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi, večeras (15.06.2021.) je održana Centralna manifestacija vezana za obilježavanje tridesete godišnjice osnivanja Patriotske lige Općine Vogošća.

Članovi Udruženja branilaca/boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća i njihovi gosti evocirali su uspomene na održavanje prvog sastanka vogošćanskih patriota 15. juna 1991. godine na kojem je donesena odluka da se krene u pripreme za pružanje otpora nadolazećoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovnu.

Sabit Kobilja


O značaju te odluke i herojstvu Vogošćana, prisutnima su govorili Sabit Kobiljak, predsjednik Patritske lige BiH Vogošća, negova ekselencija prof. dr. Senaid Memić, Osman Smajlović, pomoćnik Ministra za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, Enver Čičko, predsjednik Patriotske lige Kanton Sarajevo i Zijad Kadrić, pomoćnik Načelnik općine Vogošća za boračko invalidsku zaštitu.

Istaknuta je potreba za jedinstvom svih patriotskih snaga kako bi se lakše borili protiv onih koji na našem putu do boljeg i prosperitetnijeg života postavljaju prepreke.

Njegova ekselncija prof. dr. Senaid Memić


- Neprijatelji Bosne i Hercegovine ni danas ne odustaju od svojih zamisli da je ugroze ili podijele, rekao je Sabit Kobiljak. Otuda trebamo dići svoj glas i snažno se, isto kao i prije trideset godina, usprotiviti onima koji imaju takve snove. Trebamo odbaciti naše međusobne razlike i nesuglasice i više zbiti redve u očuvanju našeg jedinstva i zajedništva kako nebi ponovo došli u situaciju da nam se desi novi genocid. Naša domovina Bosna i Hecegovina ima dovljno patriota koji će znati da brane i odbrane njenu slobodu i cjelovitost.

Osman Smajlović


Prije Centralne manifestacje delegacija Koordinacije boračkih udruženja, općine Vogošća i stranaka koje participiraju u radu Općinskom vijeću Vogošća, Ministarstva za boračka pitanja. Patriotske lige Kantona Sarajevo i AntiDayton grupe su na Centralnom spomen obilježju „Šehidski nišan“ na Kobiljoj Glavi položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima koji su tokom odbrambemo-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-995. godine, u temelje suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

Zijad Kadrić


Tokom dana, delegacija „Patriotske lige Općine Vogošća“ položila je cvijeće i na Centralnom spomen oblježju šehidma i poginulim borcima na „Trgu branilaca Vogošće“, ispred Upravne zgrade Javne ustnove KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“.

Po okončanju manifestacije nastavljeno je druženje članova Patriotske lige i godstiju.

Enver Čičko

Filmmaker Avdo Huseinović i Nihad Aličković, AntyDayton pokret

Ostali prilozi:
» ORKESTAR “SALTOMORTALE” – PJEVAJU A NA ZLO MISLE!
Šukrija Meholjić | 19. October 2021 17:43
» PROVALA U DŽAMIJU POLJE U BOSANSKOJ DUBICI
MINA | 19. October 2021 17:32
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora:
» PONOVNI NASTUP U CRNOJ GORI
18. October 2021 16:22
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
11. July 2021 12:33
» PAKETIĆI ZA 160 MALIŠANA
06. June 2021 16:58
» DJECI DAROVALI KNJIGE
02. June 2021 16:50