Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BAJRAMOVANJE U NEW YORKU:
ISLAMSKA ZAJEDNICA PLAV-GUSINJE NAJAVILA IZGRADNJU MODERNE ALIPAŠINE DŽAMIJE U ASTORIJI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. May 2021. 19:05:55


Bajram Serif Mubarek Olsun

Posted by Rasim Zilkic on Thursday, May 13, 2021
Bošnjaci u New Yorku klanjali su ramazanski bajram u tri vakufa Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje (Bošnjački islamski kulturni centar – Richmond Hill, Alipašina džamija – Astorija i Islamski centar Monticello), te Bosansko-hercegovački islamski centar – Astorija i Bošnjački islamski kulturni centar - Astorija.

Iako su još uvijek zdravstvene mjere, ali na mnoge nisu uticale da se od sabahskog vakta u velikom broju okupe u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill.

U predbajramskom programu suru Jasin su proučili hafiz Hako-ef. Omeragić, Ernad-ef. Husović i Fuad-ef. Šabović. Oni su se također obratili sa vazovima i nesihatima.Prisutnima se također obratio h. Smajle Srdanović, predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku, koji je u nadahnutom obraćanju pozvao sve prisutne da se uključe u rad Islamske zajednice, posebno da dovedu ili pošalju svoju djecu. On je naglasio da se u zadnjih nekoliko mjeseci u centru okuplja oko 300-400 omladinaca i omladinki, koji imaju svoje halke i večeri.

Dobar broj članova Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku su pokazali da im je stalo do prosperiteta potomstva u ovom velegradu, tako da su u proteklih tri decenije uradili veliki preporod posebno na polju kupovine vakufa.S obzirom da je nedavno kupljen objekat do Alipašine džamije u Astoriji, Srdanović je najavio novi projekat u ovoj Zajednici. Na mjestu Alipašine džamije i tek kupljenog objekta, planira se da će se izgraditi nova moderna i multufunkcionalna Alipašina džamija, koji će biti centar događaja i bošnjačkog okupljanja na ovom dijelu New Yorka.

Ispred bošnjačke omladine prisutnima se obratio Muhamed Zekić, govoreći o okupljanju i družanju omladine.Bajramsku hutbu i bajram namaz je predvodio glavni imam hafiz Hako-ef. Omeragić.
Nakon klanjanja bajrama, ispred centra svi se mogli poslužiti toplim napicima, kolačima, voćem.
U Bosansko-hercegovačkom islamskom centru hutbu i bajram namaz je predvodio Idriz-ef. Budimlić, u Alipašinoj džamiji Nermin-ef. Huseinović, dok u BIKC Astorija Mehdi-ef. Demirović.
Bajram šerif mubarek olsun!

BAJRAMOVANJE U NEW YORKU: ISLAMSKA ZAJEDNICA PLAV-GUSINJE NAJAVILA IZGRADNJU MODERNE ALIPAŠINE DŽAMIJE U...

Posted by Esad Krcic on Thursday, May 13, 2021Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: