Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

29. godišnjica herojske odbrane grada Sarajeva
GRADONAČELNICA SARAJEVA KARIĆ: ODAJEMO POČAST SVIM HRABRIM BRANIOCIMA KOJI SU USPJELI SAČUVATI NAŠU DRŽAVU I NAŠ GRAD
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. May 2021. 15:05:38


Sarajevo danas obilježava 29. godišnjicu herojske odbrane grada. Drugi maj 1992. jedan je od najznačajnijih datuma u historiji Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Na današnji dan hrabri branioci Sarajeva uspjeli su zaustaviti agresora u pokušaju da zauzme ključne državne institucije, prvenstveno zgradu Predsjedništva RBiH.

Tim povodom gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem, i zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirelom Džehverović, danas je u sklopu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, odala počast i položila cvijeće na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., groblju Lav, mezarju Stadion i Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.Na ovaj vrlo važan dan gradonačelnica Karić je poručila da je jako važno prisjećati se i obilježavati našu historiju.

„Danas je jedan od najznačajnijih momenata i najznačajnijih dana za odbranu Sarajeva i odbranu BiH. Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu i naš grad. Mislim da je ovo najmanja stvar koju možemo uraditi kako bismo se zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas“, kazala je gradonačelnica.„Kada bi zaista bilo istine i pravde, ne bi nikad trebali raspravljati o tome koliko je važno da se obilježavaju historijski događaji. Mi ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, moramo voditi računa o našoj historiji i moramo se uvijek boriti za istinu. Samo tako možemo napredovati na svim poljima“, poručila je Karić.

Na ovaj važan datum 2. maj, obilježava se Dan Kantona Sarajevo, Dan Općine Stari Grad i Općine Centar, kojima Grad Sarajevo upućuje čestitke.


Ostali prilozi:
» APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2021 18:34
» VELIKI LIDERI HEJDAR ALIJEV UZ 98. GODIŠNJICU ROĐENJA
Božidar Proročić | 10. May 2021 16:22
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
Ostali prilozi istog autora: