Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Parodija jednog oglasa
JAVNI OGLAS MLADENA IVANIĆA ZA PODOBNOG POLITIČKOG LIDERA U BOŠNJAKA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 26. April 2021. 15:04:44
Ovaj javni oglas za natječaj za podobnog političkog lidera u Bošnjaka nije zlonamjeran već dobronamjeran jer ima dobru namjeru da izbjegne političke tenzije u Bosni i Hercegovini te da Bošnjaci shvate da treba da prihvate realnost srpske politike, koju su SANU i SPC kreirali za sve srpske političare, koji od te prosrpske nacionalističke politike za Srbe sve i svuda ne smiju odustati ni po koju cijenu, posebno ne u Bosni.


Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva bosanske države, poznat po protivljenju da bosanska djeca imaju pravo na ime svog vlastitog bosanskog jezika u srpskim svetosavskim školama u Banjoj Luci i šire, gostujući kod Senada Hadžifejzovića u subotu 24. aprila, 2021. god. objavio je svoj javni oglas za natječaj za podobnog političkog lidera u Bošnjaka.

Naime, za Ivanića glavni uvjet da srpska opozicija iz manjeg bosanskog entiteta takozvane „republike srpske“ prihvati razgovor i eventualni dogovor s opozicijskim frontom, kojeg organizira sarajevska probosanska „trojka“ za naredne izbore protiv vladajuće koalicije, jeste da se javi podobni politički lider u Bošnjaka, koji će pobijediti na natječaju, tj., koji će ispuniti uvjete iz Ivanićevog javnog oglasa. Ti uvjeti su sljedeći:

1) Da politički lider u Bošnjaka odustane od priče o srpskom priznavanju srpskog genocida u Srebrenici jer oko toga se ne možemo složiti! Podobni lider u Bošnjaka, koji želi da pobijedi na ovom natječaju treba da priča o temama oko kojih se možemo slažiti. A to je da prihvati princip realpolitike u smislu da „što je bilo, bilo je“ bez pozivanja na istinu, pravdu, moral i pravosnažne međunarodne presude o srpskom genocidu nad Bošnjacima/Bosancima jer ta priča iritira srpske genocidaše, koji negiraju genocid. To je realnost, koju podobni politički lider u Bošnjaka treba da prihvati da bi pobijedio na natječaju i tako bio prihvaćen kod srpske opozicije iz manjeg bosanskog entiteta takozvane "republike srpske".

2) Da politički lider u Bošnjaka, koji želi da bude prihvaćen kod srpske opozicije za zajednički frontalni nastup na sljedećim bosanskim izborima protiv vladajuće koalicije, prihvati princip da Bosna može postati punopravna članica NATO-a tek kad to postane i Srbija. A pošto Srbija zasad to ne želi, Bosna mora čekati dok Srbija o tome odluči.

3) Da potencijalni politički lider u Bošnjaka ako želi pobijediti na ovom natječaju mora shvatiti da je Bosna u vazalskom odnosu sa Srbijom. Onaj koji to ne shvaća ne može biti podobni politički lider u Bošnjaka, koji je prihvatljiv za srpsku opoziciju u manjem bosanskom entitetu takozvanoj „republici srpskoj“.

4) Da novi podobni politički lider u Bošnjaka mora apriori biti protiv svega što liči na Aliju Izetbegovića i bosanske vitezove, koji su se borili protiv srpske agresije na Bosnu i genocida na Bošnjake.

5) Da se budući podobni lider u Bošnjaka mora javno svaki dan izjašnjavati da iz duše mrzi politički koncept Stranke demokratske akcije (SDA), posebno onaj koji je Bakir Izetbegović na posljednjem kongresu SDA objavio o vraćanju nasilno oduzetog imena hiljdugodišnjoj/tisućitoj bosanskoj kraljevini i republici: „Republika Bosna i Hercegovina“.

6) Da podobni politički lider u Bošnjaka mora biti drugačiji u smislu da vjeruje u priču Aleksandra Vučića, koji ponavlja da priznaje suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države pod uvjetom da mu se ne prigovara zato što voli manji bosanski entitet takozvanu „republiku srpsku“ i što on taj bosanski entitet, koji je nastao na genocidu, održava u životu politički i ekonomski jer ako bi samo jedan dan „republika srpska“ ostale bez te pomoći, nestala bi.

7) Da se novi politički lider u Bošnjaka ne mora zvati Fikret Abdić, ali da mora imati njegove političke osobine i poglede u smislu prihvaćanja i provođenja srpske „miroljubive“ politike iz Beograda, koju vrijedno propagira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po uzoru na Slobodana Miloševića.

8) Ovaj natječaj ostaje otvoren do daljnjeg dok se ne nađe i ne javi politički lider u Bošnjaka, koji ispunjava gore navedene uvjete. Što prije, to bolje po Bosnu i Hercegovinu da se oslobodi prošlosti i priče o srpskom genocidu kako bi krenula u budućnost bez straha od novog srpskog genocida, koji je moguć ako Bošnjaci na vrijeme ne shvate srpsku političku ponudu: Dođite u „Srpski Svet“, gdje vas čeka nova srpska pjesma: „Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put ponovila…“

9) Srpska opozicija iz manjeg bosanskog entiteta „republika srpska“ strpljivo čeka da se javi ne jedan već više lidera u Bošnjaka, koji ispunjavaju gore navedene uvjete kako bi se pristupilo formiranju opozicionog fronta za naredne izbore protiv vladajuće koalicije.

10) Ovaj javni oglas za natječaj za podobnog političkog lidera u Bošnjaka nije zlonamjeran već dobronamjeran jer ima dobru namjeru da izbjegne političke tenzije u Bosni i Hercegovini te da Bošnjaci shvate da treba da prihvate realnost srpske politike, koju su SANU i SPC kreirali za sve srpske političare, koji od te prosrpske nacionalističke politike za Srbe sve i svuda ne smiju odustati ni po koju cijenu, posebno ne u Bosni.

POSTSCRIPTUM
Ovaj Ivanićev javni oglas za natječaj za podobnog političkog lidera u Bošnjaka koincidira s multinacionalnom, zajedničkom vojnom vježbom koju predvodi američka vojska pod nazivom Branilac Evrope 21. Vježba je u toku, a glavni manevri su planirani za maj i juni mjesec. Učestvuje oko 28.000 vojnika iz 26 država, uključujući i nezavisne države nastale raspadom Jugoslavije: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, kao članice Alijanse, ali i Bosna i Kosovo, kao partnerske države. Sve osim Srbije.

Ne znam kako je mudrom i dobro informiranom Mladenu Ivaniću promakla ta informacija. Jer da ju je imao na umu izostavio bi iz svog javnog oglasa uvjet u vezi s NATO-om, jer je, očito, da Srbiju neće niko moliti da bude članica ove vojne Alijanse, već će Srbija uskoro moliti da ju Alijansa primi. Bojim se da će biti kasno, ali tu je Bosna da joj pripomogne ako zatreba.

Od svega, najzanimljivije je učešće Kosova na ovoj, vjerovatno, najvećoj demonstraciji vojne sile Alijanse u Europi, ovaj puta na Balkanu, od hladnog rata, gdje je Srbija ostala usamljena, izolirana, u stvari, vojnom silom okružena kao neprijateljska teritorija.

Bosna, također, može biti zadovoljna što je u tom društvo, ali ne može biti sigurna, kao što je Kosovo, zato što je za razliku od Kosova, Bosna još uvijek pod jakom stegom beogradske političke i ekonomske uprave, kako unutarnje tako i vanjske politike, zbog takozvanih „specijalnih veza“ između manjeg bosanskog entiteta „republika srpska“ i Srbije, koja to obilato koristi da jača ovaj entitet na štetu bosanske države.

Kosovo se oslobodilo te stege. Uvjeren sam da će se i Bosna osloboditi te beogradske omče oko vrata. Uvjeren sama da će se i Bosna osloboditi vazalskog odnosa sa Srbijom.Ostali prilozi:
» ŠERBO RASTODER NIJE NEUK ČOVJEK
Šemso Agović | 24. June 2021 13:57
» NEMOJ NAS GURATI U ZAGRLJAJ NEGATORA GENOCIDA
Elmedina Muftić | 22. June 2021 19:40
» GRANICE LJUDSKE MOĆI SE STALNO POMJERAJU
Aziz Hurem | 21. June 2021 18:30
» DRUGO OTVORENO PISMO SRPSKOM PATRIJARHU PORFIRIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. June 2021 14:51
» VELIKOSRPSTVO JE KANCEROGENA BOLEST
Sead Zubanović | 17. June 2021 13:04
» FERIDA OSMANOVIĆ I JOSEPH BIDEN
Envera Selimović | 14. June 2021 16:58
» NJEMU, DARKU TANASKOVIĆU, NI IVO ANDRIĆ NIJE NEVIN OD GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2021 16:30
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
Ostali prilozi istog autora:
» URGOŽENOST KAO PROMOCIJA
05. June 2021 15:15
» QADERSKA DOVA
08. May 2021 18:09