Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 21. April 2021. 14:04:04
DR. MUSTAFA CERIĆ: Pozdrav Mijatovića Barkiru Izetbegoviću s prijetnjom da „ne smijete doći bez 100 policajaca u obezbjeđenju“, nije stvar o kojoj vi i ja trebamo raspravljati kao suprotstavljene strane. Šta mislite, Nikšiću, šta bi se dogodilo da je neko rekao Mijatoviću da „ne smije doći u bilo koji grad u Bosni bez 100 policajaca“? U tom slučaju Es-de-pe bi najoštrije digao svoj glas protiv takvog nacionalizma i šovinizama. Ali, kad tako nešto kaže vaš partijski jaran Mijatović, onda vi, Nikšiću, optužite nekadašnjeg Reisa za “pucanj” u multietničku Bosnu i Hercegovinu.


Poštovani druže Nikšiću,
Bez laskanja, želim da vam se zahvalim na vašem ličnom doprinosu u borbi za očuvanje bosanskog državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bosanske multietičnosti, muti-kulturalnosti i multipolitičnosti. Na mom reisovskom spisku vi zauzimate solidno mjesto branitelja bosanske slobode i časti u najtežem iskušenju za bosansku državu i naciju.

Danas je deveti dan posta u lijepom Ramazanu u ružnim okolnostima korone. Volio bih da ste mi čestitali mubarek Ramazan, makar što sam „nekadašnji“ reisu-l-ulema u Bošnjaka, kojeg se vi sjećate po sjećanju na ružno vrijeme kad je vaš ministar Emir Suljagić imao namjeru da ukine islamsku vjeronauku u školama u Kantonu Sarajevo. No, ne bih o tome jer to je završena priča o kršenju ljudskih prava u pokušaju jednog vašeg partijskog ministra, posebno prava na slobodu savjesti vjere muslimana u Kantonu Sarajevo.

Više mi je zanimljiva vaša reakcija na moju reakciju na reakciju vašeg Es-de-pe-ovog potpredsjednika Vojina Mijatovića. Očekivao sam od vas, Nikšiću, da vi Mijatovića, kao njegov multietnički partijski šef, upozorite da nije primjereno da se ikoga u Bošnjaka/Bosanaca, pa tako ni Bakira Izetbegovića, optužuje da nameće kolektivnu krivnju srpskom narodu za genocid nad Bošnjacima/Bosancima. To jednostavno nije tačno. Zato sam imao potrebu da branim Bakira od napada Mijatovića. Branio bih i vas, Nikšiću, da vam je neko rekao da zastupate stav da je cijeli srpski narod genocidan. Ni jedan Bošnjak/Bosanac nije to nikad rekao, ali srpski negatori genocida u Srebrenici to stalno ponavljaju na način da sakrivaju i veličaju presuđene ratnih zločinaca i sklanjaju u Beogradu desetine osumnjičenih Srba za ratni zločin u Bosni u ime cijelog srpskog naroda. E, to, Nikšiću, trebate objasniti Mijatoviću kao prvi i najvažniji korak u vašem es-de-pe-ovskom ratu protiv korupcije, koju velikodušno podržavam.

Naravno, zna to sve i Mijatović, ali da bi se dodvorio svojim Srbima u Banjoj Luci, on mora da udara nekoga u Bošnjaka u Sarajevu, u ovom slučaju Bakira, zato što je malo opahnuo udarcem svog mu bivšeg partijskog jarana Milorada Dodika, koji je nekoć bio veći Bosanac od njega, koji je rekao „genocid je bio u Srebrenici“. Ni Mijatović ne negira genocid, ali ga i ne priznaje. Jedno je da Mijatović kaže da „ne negira“, a drugo je da ne kaže da „priznaje“ genocid. Nikšiću, razmisli malo o tome.

Međutim, pozdrav Mijatovića Barkiru Izetbegoviću s prijetnjom da „ne smijete doći bez 100 policajaca u obezbjeđenju“, nije stvar o kojoj vi i ja trebamo raspravljati kao suprotstavljene strane. Šta mislite, Nikšiću, šta bi se dogodilo da je neko rekao Mijatoviću da „ne smije doći u bilo koji grad u Bosni bez 100 policajaca“? U tom slučaju Es-de-pe bi najoštrije digao svoj glas protiv takvog nacionalizma i šovinizama. Ali, kad tako nešto kaže vaš partijski jaran Mijatović, onda vi, Nikšiću, optužite nekadašnjeg Reisa za “pucanj” u multietničku Bosnu i Hercegovinu. I k tome još dodate da „njegova (nekadašnjeg Reisa) reakcija nije “pucanj” niti stavljanje mete samo na Vojina Mijatovića, već na sve Vojine, sve one koji ne pristaju da ih dijele po tome kako se zovu, da li se i kojem Bogu mole ili uopšte ne mole“.

Otvori link OVDJE.
Ne znam, Nikšiću, kojim jezikom da vam objasni da to što priča Mijatović je upravo pucanj u multietničku Bosnu. Kako to ne shvatite? Zar je vaša patološka mržnja prema Es-de-a baš tolika da ste slijepi u zdrav mozak pa ne razumijete šta nam (vam) Mijatovića poručuje? Vi imate pravo na kritiku Bakira, ali nemate pravo pristajati na nacionalizam i šovinizam Mijatovića upravo zbog multietničnosti Bosne, na koji se tako monopolistički pozivate.

Druže Nikšiću, ne sumnjam u vaš bosanski patriotizam, ali sumnjam u vašu hrabrost da popu kažete pop, a bobu bob. Mislio sam da je u slučaju Srebrenice bila vaša slučajna greška. U slučaju Mostara moje povjerenje u vašu političku mudrost bilo je dobrano poljuljano zato što ste, direktno ili indirektno, omogućili da, nakon svega, Ha-de-ze nastavi podjelu grada Mostara. Tu je vaša priča o multietničnosti uvelike pokopana. Suzdržao sam se od komentara na vaš kukavički odnos naspram dobre volje reisu-l-uleme Kvazovića da okupi probosanske političke snage za dobrobit bosanske države i nacije. Licemjerno je, Nikšiću, tražiti susret sa reisu-l-ulemom Kavazovićem pred izbore radi političke podrške Es-de-pe-u, a onda odbiti potpisati zajedničku izjavu s obrazloženjem da se vjerske zajednice nemaju pravo miješati u politiku osim onoliko koliko treba Es-de-pe-u pred izbore.

Međutim, sad razumijem zašto ste tako postupili i u Srebrenici, i u Mostaru, i sa dobronamjernom idejom resu-l-uleme Kavazovića o probosanskom okupljanju. Postupili ste zato da ne biste povrijedili nacionalni osjećaj kod Srbina i Bosanca Mijatovića, koji ne negira genocid. Jer ako biste ga povrijedili, on bi onda bio samo Srbin i negirao bi genocid. E, vidite, Nikšiću, Mijatović je to skužio pa se umjesto vas odvažio da vam (nam) čita lekcije iz multietničnosti i vas zadužio da to prenosite Bošnjacima, na čelu sa nekadašnjim Reisom u Bošnjaka, kojeg vi onda optužite da puca u tu Mihanovićevu multietničnost jer smije da kaže „popu pop, a bobu bob“.

No, ako vam, Nikšiću, optužba nekadašnjeg Reisa koristi da biste zadržali Mijatovića u Es-de-pe, neka vam je onda „halal olsun“. Bolje je da vam je multietnički Mijatović u Banjoj Luci bliži nego nekadašnji i sadašnji reisu-l-ulema u Bošnjaka, koji ne razumiju vašu Es-de-pe-ovu politiku otkako ste vi na čelu te partije, koja se utopila u politiku njihove „Naše stranke“, o kojoj će biti riječi nekom drugom prilikom.

U svakom slučaju, Nikšiću, želim vam dobro zdravlje i uspješan politički rad na multietničkoj Bosni. Nadam se da vi smijete otići u Banja Luku bez 100 policajaca u obezbjeđenju.

Dozvolite mi, na kraju, da poželim svim muslimanima i muslimankama u domovini i svijetu ugodan i blagoslovljen ostatak Ramazana! Amin!Ostali prilozi:
» ZAGREBAČKI MIKA
Aldina Kardum | 26. September 2021 16:28
» SAČUVAJ NAS BOŽE SRPSKO - HRIŠĆANSKE PRAVDE OD SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2021 14:53
» SPECIJALNE DAJTOSNKE VEZE KAO SPECIJALNA BOSANSKA NOĆNA MORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2021 14:10
» VRIJEME JE ZA ZDRAV RAZUM, A NE ZA POHVALU POLITIČKOM LUDILU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. September 2021 14:54
» DR. CERIĆ PORUČIO PETRISCHU: AKO NE ŽELITE POMOĆI, NEMOJTE NAM ODMAGATI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2021 21:02
» DR. CERIĆ: PAMETNI ZLATKO BEGIĆ PORAZIO GLUPOST MILANA TEGELTIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2021 14:49
» POD HITNO OSUJETITI POLITIČKO DJELOVANJE GUSLARA IZ LAKTAŠA!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2021 18:40
» ZAŠTO JE KRISTIJAN ŠMIT POSJETIO SRPSKOG PATRIJRAHA U BEOGRADU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 15:42
» FERID SPAHIĆ - ODLAZAK JEDNOG BATONCA
Dr. sc. Amir Ismić | 09. September 2021 15:37
» VRATITE NAM ORIGINAL UKRADENOG PRIMJERAKA POVELJE KULINA BANA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. August 2021 14:13
» ZAŠTO DODIK VJERUJE ERDOGANU OKO BOSNE, A OSPORAVA MU PRAVO DA LOBIRA ZA NEZAVISNOST KOSOVA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2021 12:45
» ERDOGAN: PLANIRAMO OBIM TRGOVINE S BIH PODIĆI NA MILIJARDU EURA
Anadolu Agency (AA) | 29. August 2021 14:50
» BRATSKI APEL NARODU AFGANISTANA: NE NAPUŠTAJTE AFGANISTAN…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. August 2021 13:09
» MOJ OMAŽ ŠEJHU DR. ABDUL HAMIDU ABU SULEYMANU (1936-2021)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. August 2021 18:27
» TALIBANI MORAJU SHVATITI DA NEMAJU MONOPOL NA ISLAM I JAVNI MORAL
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2021 14:49
» JAD I BIJEDA HOHŠTAPLERA I NOVINARSKIH PROSTITUTKI
Bošnjaci.Net | 17. August 2021 01:08
Ostali prilozi istog autora:
» AFERIM, MILE MALI
26. August 2021 14:36